Predstavili enostavne onkološke teste za hitro zaznavanje raka pri psih

Rak pri psih je vedno bolj pogosta diagnoza, zato je novica, ki prihaja iz Združenih držav Amerike, še toliko bolj razveseljujoča.

V Teksasu so namreč predstavili enostavne onkološke teste, ki omogočajo zgodnje zaznavanje raka pri psih. Slednjega naj bi v prihodnje zaznavali s posebnimi krvnimi testi, ki bodo poenostavili postopek diagnoze.

Fakulteta za veterinarsko medicino in biomedicinske znanosti v Teksasu je pred dnevi javnosti predstavila učinkovite onkološke teste, ki bodo omogočili zgodnje odkrivanje raka pri psih. Teste so razvili v sodelovanju belgijsko družbo Volition, ki se ukvarja s področjem epigenetike. Testi za zgodnje odkrivanje raka pri psih so zasnovani na krvnih testih, ki merijo predrakave spremembe in hkrati poenostavljajo proces diagnoze raka.

»Če imamo za ljudi že zelo dobro razvite presejalne programe, ki zaznavajo rakasta obolenja, je takšnih testov za živali še zelo malo,« pravi Heather Wilson Robles, profesorica onkologije na Fakulteti za veterinarsko medicino in biomedicinske znanosti. »A to dejstvo spreminjamo že danes,« dodaja. »Ta enostaven in poceni krvni test bo namreč pomagal poenostaviti proces in pot do ustrezne diagnoze, kar bo omogočilo, da se ustrezno zdravljenje psov začne prej, še preden se pojavijo simptomi raka. To pa bo seveda občutno zvišalo možnosti za preživetje in večjo kakovost življenja psov,« je še prepričana profesorica.

Rak je v ZDA najpogostejši vzrok smrti pri psih, ki so starejši od dveh let. Še več, več kot polovica vseh psov, ki so starejši od desetih let, je v svojem življenju že zbolela za rakom. Najnovejši test za zgodnje odkrivanje raka pri psih je doslej zaznal 74 odstotkov limfomov in kar 89 odstotkov hemangio-sarkomov, ki sta dve najpogostejši obliki raka pri psih in predstavljata približno tretjino vseh rakov pri človekovem najbolj zvestem prijatelju.

Katja Željan

Preberite si še: