Prehlad pri psu – kdaj k veterinarju?

27. februarja, 2020
Tudi psi se lahko prehladijo, tako kot ljudje. In tudi prehlad pri psu je za nalezljiv za druge pse. Tokrat o tem, kakšni so znaki, ko je pes prehlajen.

Prehlad pri psu se lahko pojavi, ko psi pojedo prevelike količine snega, ker so bili izpostavljeni veliki temperaturni razliki, ker ležijo pregreti na prehladnih tleh, pijejo prehladno vodo in še bi lahko naštevali.

Ko je pes prehlajen, so simptomi zelo podobni prehladu pri ljudeh. Psu teče iz smrčka, tudi iz oči ali pa ima na pogled mokre oči, boli ga grlo, kašlja, boli ga glava, telo, smrči. Zaradi slabega počutja nemalokrat zavrača hrano in sprehode.

Domača oskrba

Če pes še vedno normalno je in se giblje ter ostaja aktiven, potem bo dovolj, da mu poskušamo stanje olajšati z domačo oskrbo. Poskrbimo, da bo pes počival, dovolj pil, prehrana pa naj bo čimbolj usmerjena v krepitev imunskega sistema. Po potrebi smrček brišemo s toplo, vlažno krpo. Pomagal bo tudi izparilnik, ali pa psa odpeljemo v kopalnico, ko se nekdo kopa/tušira s toplo vodo.

Psu absolutno nikoli ne dajemo humanih protibolečinskuh tablet, o vsem se predhodno posvetujmo z veterinarjem.

Kdaj k veterinarju?

Psa odpeljemo k veterinarju, ko ne je in ne pije normalno; ko je jasno, da mu je zelo neudobno, da se zelo slabo počuti; ko težko diha ali ko simptomi v nekaj dneh ne izzvenijo.

Pasji prehlad se prenaša med psi, zato se v teh dneh odsvetuje druženje med psi.