Aktualno Zdravje & nega

Preventiva: Klopno prenosljive bolezni

Klopom se ne ljudje in ne živali ne moremo popolnoma izogniti, lahko pa s preventivno zaščito naredimo ogromno.

S preventivo  zmanjšamo možnosti za klopno-prenosljive bolezni. Pomembno je, da psa zaščitimo pravočasno. Na trgu je precej različnih zaščitnih sredstev, v obliki žvečljivih tablet, ampul ovratnic, pršil … O tem, katero sredstvo je za psa najbolj primerno, se je dobro posvetovati z izbranim veterinarjem. Najboljša sredstva so tista, ki delujejo hkrati repelentno (odganjajo klope) in akaricidno (klope ubijejo).

Treba je vedeti, da so nekatere sredstva (permetrini), ki se uporabljajo za preventivo proti zunanjim zajedavcem pri psih, strupena za mačke. Zato je nujno dobro prebrati navodila proizvajalca in se jih držati. Dodatno pa lahko psa pred odhodom v naravo zaščitimo z repelentom, tudi doma pripravljeni, saj naravni repelenti učinkujejo.

Klopa je treba čim prej odstraniti

Drugi preventivni korak je ta, da, če najdemo pri psu prisesanega klopa, ga čim prej varno odstranimo. Če prisesanega klopa odstranimo v roku 24 ur, je verjetnost okužbe močno zmanjšana.

Klopa je velikokrat težko videti zaradi odlakanosti psa, zato največ klopov najdemo takrat, ko se že napijejo.

Psa po vsakem sprehodu temeljito pregledamo – pod pazduhami, po glavi in vratu, ne pozabimo področja med prsti. Če klopa najdemo, ga je najbolje odstraniti s pinceto. Primemo čim bolj ob koži, kot da bi ga zagrabili za vrat, in zavrtimo. Mesto ugriza je priporočljivo razkužiti. Če glava klopa ostane v koži, se običajno predel zagnoji in telo samo izloči glavo. Če vas skrbi, pa se za pomoč oglasite pri svojem veterinarju.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.