”Psi imajo alergije, ker jih ljudje preveč pomehkužijo,” pravi raziskava

Nedavna raziskava britanske Royal Veterinary College je pokazala, da imajo razvajeni psi več možnosti, da dobijo kakšno izmed alergij.

Psi so, odkar živijo v tesnem stiku s človekom, ‘prevzeli’ tudi njegove alergije. Raziskava, ki so jo naredili strokovnjaki s področja bolezni živali pravi, da kar 20 % vseh psov v Veliki Britaniji trpi za alergijami in da so le te zelo velikokrat povezane s preveč lagodnim načinom življenja.

Raziskovalci so dokazali, da so k alergijam bolj nagnjeni tisti psi, ki več časa preživijo v notranjih prostorih, na kavču in ki jih ljudje ‘razvajajo’ s človeško hrano. Kot dve pasmi, najbolj nagnjeni k tovrstnim alergijam, so izpostavili labradorce in yorkshirske terierje. Dr. Dan O’Neiil iz omenjene inštitucije pravi tudi, da psi razvijajo alergije tudi zato, ker so izpostavljeni pršicam, ki se nahajajo na zofah, vzglavnikih …

Imunski sistem psov, ki živijo v čistih (sterilnih) hišah naj tudi ne bi bil dovolj izzvan, kar pomeni, da sčasoma ni več tako močan kot imunski sistem psov, ki preživijo veliko časa v naravi.