Zdravje & nega

Psi srčni bolniki in poletna vročina

Dejstvo je, da so poletna vročina, vroči in soparni dnevi zelo obremenilni za pse srčne bolnike, zato moramo nanje še posebej paziti.

Potrebno jim je omogočiti bivanje v čim bolj hladnih prostorih in veliko sveže pitne vode. Na sprehod lahko peljemo takega psička le zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se temperature vsaj nekoliko spustijo in poletna vročina popusti. Vmes pa le toliko, da kužek opravi fiziološke potrebe, potem pa hitro nazaj.

V večini primerov kužek sam nakaže, da ni razpoložen za sprehod, da mu je prevroče in to moramo upoštevati in nikakor siliti kužka k nadaljevanju sprehoda. Tudi če kljub bolezni kaže željo po igranju v poletni vročini, mu moramo to preprečiti. Pogosto se dogaja, da lastniki peljejo svojega bolnega kužka na zelo kratek sprehod, pri tem srečajo mladega razigranega kužka in le ta v svoji igrivosti premočno stimulira bolnika k skakanju in igranju. Posledice so lahko nepredvidljive in tudi usodne, zelo hitro lahko pride do poslabšanja klinične slike bolezni.

Hranjenje kužka srčnega bolnika v vročih poletnih dneh mora biti minimalno, z ustrezno dietno prehrano. Najprimernejši čas za jemanje hrane je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

V primeru poslabšanja splošnega stanja živali moramo takoj poiskati pomoč pri veterinarju. V pomoč pri presojanju stanja bolezni nam je lahko frekvenca dihanja živali v mirovanju, najbolje je to izmeriti pozno zvečer, ko žival počiva ali spi na svojem prostoru. Nikakor ni meritev pravilna po sprehodu, vznemirjenju, hranjenju in podobnem. Če se frekvenca dihanja iz dneva v dan zvišuje, pomeni, da se bolezen slabša. O tem, kakšna je normalna frekvenca bitja srca pa nas bo najbolje poučil izbrani veterinar.

Emil Senčar dr. vet. med.

Emil Senčar dr.vet.med.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.