Redna nega dlake je osnova pasje higiene

16. marca, 2019
Za zdravo in kakovostno življenje našega psa je nega pomembna prav tako kot pri ljudeh. Lep in negovan kožušček ni le čudovit okras, temveč je izjemnega pomena, da se naš pes dobro počuti. Dlako je treba v vseh letnih časih negovati redno.

Z redno in pravilno nego dlake se lahko preprečijo določene alergije, srbečica, vnetja, prhljaj, suha koža … Z nego pasje dlake pa negujemo tudi kožo in pore, ki so izrednega pomena za zdravje psa. »Z redno in zlasti ustrezno nego vzdržujemo optimalno zdravje kože, ki pa je tudi pri psih največji organ in predstavlja bariero med zunanjim in notranjim okoljem. Zdrava koža je tudi predpogoj za zdravo in sijočo dlako ter dobro počutje psa. Z neredno ali neustrezno nego lahko kožo poškodujemo, taka koža pa je nagnjena k infekcijam, alergijam in je privlačnejša za parazite,« pravi Petra Slobodnik iz salona PetShui. »Z nego pasje dlake tudi čistimo pore, spodbujamo cirkulacijo, odkrivamo morebitne anomalije na sami koži, ali celo odkrijemo prve bolezenske znake,« pa doda Maša Ukmar iz sežanskega Pasjega salona Fido.

Zdrava koža je tudi predpogoj za zdravo in sijočo dlako ter dobro počutje psa.

Nega je osnova; tako kot socializacija

»Da bo nega prijetna izkušnja, so najpomembnejši prvi koraki. Skrbniki mladičkov k temu pripomorejo tako, da se kužka pogosto, a nevsiljivo dotikajo po predelu tačk, ušes, repa in glave. Na ta način dosežemo, da ti predeli niso več tako občutljivi in dotiki kužku niso več tuji. Vsako uspešno sodelovanje je priporočljivo pohvaliti in nagraditi. Nikakor pa nič na silo,« za uspešen uvod v negovanje svetuje Petra Slobodnik. Če se skrbnik odloči, da bo psa vodil v frizerski salon, si je tudi za to treba vzeti čas in psa pripeljati na spoznavno srečanje, ki bo poskrbelo za bolj prijetne nadaljnje obiske. »Prav zato v našem salonu spoznavno nego za mladičke do 6. meseca nudimo brezplačno, odrasle kužke pa pred prvo nego popeljem na spoznavni sprehod, kjer skozi prijetno izkušnjo naveževa stik in vzpostaviva obojestransko zaupanje,« o svojem pristopu pravi Slobodnikova. Česanje naj se začne že prvi dan, ko dobimo mladička, češemo vsak dan malo, da se pes navadi. »Mladički se zelo radi upirajo, grizejo naše roke in krtačo. To je mogoče pri kužku, starem dva meseca, prikupno, vsekakor pa ne bo pri psu, staremu tri leta, ki bo znal kar konkretno ugrizniti. Zato bodimo odločni in strogi pri česanju,« pa svetuje Kaja Perkovič iz salona Pasja teta.

Česanje naj se začne že prvi dan, ko dobimo mladička, češemo vsak dan malo, da se pes navadi.

Česanje in krtačenje

Česanje in krtačenje bi morala biti, vsaj pri pasmah, ki se jim dlaka hitreje vozlja, kar na dnevnem redu. Kot svetuje Jani Pavletič iz Salona Kira, je dovolj, da si vzamemo 15 minut na dan in se posvetimo tistim najbolj problematičnim predelom. Največkrat se vozli pojavljajo na pregibih oz. na nogah.

»Najbolj učinkovito se odstranjuje odmrle celice in umazanijo s krtačenjem, vedno se krtači v smeri rasti dlake in ne nasprotno, ter vedno pred kopanjem; to je osnovno pravilo, ki se ga je treba držati, če želimo, da ima pes zdravo dlako, brez vozlov ali podlake,« pravi Maša Ukmar, ki svetuje uporabo kovinskih glavnikov, saj plastika ali guma dlako naelektrita, posledično se formira še več vozljev, ali se dlaka lomi. Sogovornica svetuje tudi, da na krtačo ali glavnik namažemo malo kokosovega olja, tako da vzporedno nahranimo še pore in kožo.

Glede izbire krtače pa je le to treba izbrati glede na vrsto dlake. »Pri izbiri krtače je dobro imeti v mislih, da bo krtača, ki je pretrda in na dotik neprijetna za nas, takšna tudi za psa,« na tem mestu opozarja Petra Slobodnik iz salona PetShui, ki se pri krtačenju drži pravila kakovosti pred kvantiteto – mnogo bolje je, če psa temeljito razčešemo enkrat na teden kot pa vsak dan površno. Trimanje pa zahteva izkušeno in vestno roko, zato vsi sogovorniki odsvetujejo trimanje doma.

Največkrat se vozli pojavljajo na pregibih oz. na nogah.