Redna nega kožuha: nekaj uporabnih trikov, ki jo bodo olajšali

21. aprila, 2021
Redna nega kožuha spada k nujni higieni. Eni kožuhi so štrenasti, drugi suhi, tretji mehki ko svila, četrti popolnoma neukrotljivi, a čisto vsi potrebujejo redno nego.

Ena je zahtevna bolj, druga manj, a z nekaj triki bodo tudi neukrotljivi kožuhi postali svetleči in zavidanja vredni. Nekaj trikov za nego pasjega kožuha najdete spodaj, upamo, da vam bodo v pomoč:

Kokosovo olje za mehkejšo dlako

Kokosovo olje je znano po tem, da povrne sijaj in mehkobo tudi najbolj suhim lasem in podoben učinek lahko dosežete tudi na pasji dlaki. Čajno žličko kokosovega olja pustite na sobni temperaturi, da se zmehča, nato pa jo vtrite v dlani in nežno podrgnite po pasjem kožuhu. Dobro ga skrtačite. Količino olja po potrebi prilagodite, saj ne želite dlake zmastiti, ampak jo samo malo osvežiti.

Dolge dlake češite od spodaj navzgor

Še en trik, ki izhaja iz frizerskih nasvetov. Dolge dlake, pardon, lase, vedno začnemo česati pri konicah. Komaj ko so te razčesane, jih počešemo po celotni dolžini. Ko boste naslednjič krtačili psa z dolgo dlako, preizkusite ta trik in videli boste, da bo med nego veliko bolj užival.

Moker kožuh obrišite z brisačo iz mikrofibre

Idealno za aprilsko vreme, ko nas na sprehodu večkrat ujame dež in smo popolnoma nepripravljeni (beri: brez dežnega plaščka). Brisača iz mikrofibre bolje vpija vodo kot bombažna, pri brisanju pa ujame tudi bistveno več dlak in zlasti skrbniki psov s temno dlako pravijo, da je pasji kožuh po takem tretmaju še bolj sijoč. Ni kaj, preizkusite tudi sami in poročajte!

Jabolčni kis za pasjo dlako

Razredčen z vodo deluje kot odličen balzam. V primerno razpršilko zmešajte jabolčni kis in vodo v razmerju 1:3 in psa našpricajte po mokri dlaki. Ne izpirajte. Ko se bo kožuh posušil, bo tudi vonj po kisu izginil, ostala bo samo mehka in sijoča dlaka. Bodite pozorni pri psih z občutljivo kožo – kis, čeprav razredčen z vodo, lahko povzroči dodatne reakcije, sicer pa velja – našpricajte ga na kožuh in ne na kožo.

Sicer pa ne pozabite – tako kot mnoge druge stvari se tudi nega pasje dlake začne od znotraj, koristijo pa lahko tudi izbrani dodatki, kot so omega-3 maščobne kisline in biotin, a več o tem kdaj drugič.

Lena Gregorčič