Redna nega zob prepreči marsikatero težavo

Redno ščetkanje zob naših ljubljencev (psov ali mačk), skupaj z zdravo prehrano in veliko žvečenja (igrač, kosti, palic in ostalih žvečilk), lahko močno pripomore k ohranjanju njihovega zdravega zobovja.

Hrana, ki se rada nabira na zobeh, skupaj z bakterijami povzroči zobne obloge. Te obloge ponavadi otrdijo v zobni kamen in povzročajo vnetja dlesni, umik dlesni in izgubo zob. Znaki bolezni dlesni se pri psih začno pojavljati pri starosti štirih let, malce kasneje pri mačkah, manj pogosto pa jih opazimo pri tistih ljubljencih, ki so bili deležni pravilne nege zob. Pri nekaterih pasmah (predvsem manjših pasmah) se težave z zobmi pojavljajo pogosteje, kot pri drugih.

Več kot 70 odstotkov psov, starejših od štirih let, trpi za boleznijo dlesni, zaradi katere psi občutijo silno neugodje, a nagonsko skrivajo bolečino in morebitne težave tako ostanejo neopažene. Zato morajo lastniki psov nameniti posebno pozornost neprestanemu slabemu zadahu pasjih kosmatincev, ki je pogost znak pričetka bolezni dlesni.

Bolezen dlesni prizadene tako velike kot male pse.

Če našemu ljubljencu doma redno nudimo zobno nego in pregledujemo zobovje, lahko pravočasno odkrijemo morebitne težave in s pravočasnim ukrepanjem pripomoremo k zadovoljstvu, zdravju in »bleščečem nasmehu« našega kosmatinca.

Nekaj uporabnih nasvetov:

  • Ščetkanje zob priporočamo dva do trikrat na teden. Najprej želimo ljubljenca predvsem navaditi na “idejo o ščetkanju zob”. Če želimo to storiti uspešno, mu za začetek le nežno masiramo usta. S prstom delamo krožne gibe od 30 do 60 sekund, enkrat ali dvakrat na dan. To ponavljamo nekaj tednov, preden se lotimo ščetkanja zob in dlesni.
  • Ko mine nekaj časa in kužku pri tem opravilu postane udobno, mu na notranjo stran ust namažemo malo zobne paste za pse, da se navadi na njen okus.
  • Počasi začnemo uvajati zobne ščetke, zasnovane posebej za mačke in pse. Te so manjše od človeške zobne ščetke in imajo mehkejše ščetine. Zobne ščetke, ki jih lahko nataknemo na prst (lahko uporabimo tudi gazo, ovito okoli prsta) so prav tako primerne in nam omogočajo lepo masažo dlesni naših ljubljenčkov.
  • Ščetko ali gazo na zobe postavimo pod kotom približno 45-stopinj in s čisto majhnimi krožnimi gibi začnemo čistiti zobe. Zobe čistimo najprej na enem delu ust našega psa in pri tem po potrebi dvigujemo njegove ustnice. Na strani zoba, ki se dotika lica se ponavadi nabere največ zobnega kamna in krtačenje s ščetko navzdol lahko pomaga, da ga odstranimo.
  • Če se naš pes upira čiščenju notranje strani zob, ni razloga za skrb, saj se tam nabira manjša količina zobnega kamna. Ko osvojimo tehniko, nadaljujemo s ščetkanjem dva ali tri krat na teden.

Znaki ustnih bolezni

Za pravočasno odkrivanje ustnih bolezni lahko doma že sami, enkrat na teden, privzdignemo ustnice svojega hišnega ljubljenčka in preučimo njegove dlesni in zobe. Dlesni morajo biti roza, ne bele in ne rdeče. Ne smejo kazati nobenih znakov oteklin. Njegovi zobje morajo biti čisti, brez rjavkasto obarvanega zobnega kamna. Pokazatelji ustnih bolezni ali težav v prebavnem sistemu so lahko slab zadah, prekomerno slinjenje, majavo zobovje, vnete dlesni, tumorji v dlesni ali pojav cist pod jezikom.

Preventiva je pomembna!

Preventiven veterinarski pregled je prav tako lahko koristen za pravočasno odkrivanje morebitnih problemov in ugotavljanje nagnjenosti psa k nastanku le teh. Tudi letos skupaj s podjetjem Mars in blagovno znamko Pedigree sodelujemo pri promociji ozaveščanja lastnikov psov o pomembnosti dentalne nege, ki poteka pod okriljem meseca zdravega nasmeha. In v času meseca zdravega nasmeha, od 15. marca do 15. aprila 2019, potekajo preventivni brezplačni pregledi dlesni in zob vaših pasjih ljubljencev pri izbranih veterinarjih ali veterinarskih klinikah. Zato ne odlašajte z obiskom veterinarja in poskrbite za zdrav nasmeh vašega kosmatinca.

Drugi načini za preprečevanje nastanka zobnih težav

Dobra preventiva za preprečevanje nastanka zobnih težav so posladki in žvečilke, namenjene za ohranjanje zdravih in čistih zob, ki jih lahko ponudimo našemu psu vsak dan. Z veterinarjem se posvetujmo tudi o posebno zasnovani suhi hrani, ki lahko upočasni nastanek zobnih oblog in zobnega kamna.

Pripravili: veterinarji klinike PRVA-K klinika za male živali v Ljubljani