Rutinski pregled blata: odgovori na pogosta vprašanja lastnikov psov

29. maja, 2022

Rutinske preiskave blata se uporabljajo za odkrivanje črevesnih parazitov pri psu.

Najpogostejši paraziti so valjasti ali trakasti črvi ter mikroskopski paraziti, kot sta Giardia ali Coccidia. Paraziti ne povzročajo le črevesnih bolezni pri psih, nekateri od njih se lahko prenašajo tudi na ljudi.

Kako poteka testiranje fekalnih parazitov?

Veterinar vam bo naročil, da prinesete svež vzorec blata od doma, ali pa bo majhen vzorec vzel neposredno iz rektuma vašega psa.

Svež fekalni vzorec zmeša s posebno raztopino v viali in bodisi centrifugira ali pusti stati nemoteno vnaprej določeno časovno obdobje. Material, ki se dvigne na vrh viale, nato pregleda pod mikroskopom, da poišče prisotnost jajčec parazitov.

V nekaterih primerih lahko veterinar opravi tudi bris blata. To vključuje dajanje majhne količine iztrebka na mikroskopsko stekelce in pregledovanje neposredno pod mikroskopom, brez posebne obdelave.

Kako pogosto je treba iztrebke psa testirati na parazite?

V prvem letu življenja morajo mladički opraviti več pregledov, saj so paraziti pri njih pogostejši. Pri odraslih psih je treba testiranje fekalnih parazitov opraviti vsakih šest mesecev.

Ali ima pes črve, če jih v blatu ni vidimo?

Večina črevesnih črvov ostane v telesu in se ne izločajo z blatom. Namesto tega ti črvi odložijo mikroskopska jajčeca, ki se izločijo z blatom. Pregled fekalnih parazitov išče prav ta jajčeca.

Kako resni so črevesni paraziti?

Učinki črevesnih parazitov so lahko zelo različni, odvisno od parazita in splošnega zdravja psa. Bodite pozorni na vsakršne spremembe pri psu in o tem opozorite veterinarja.

Kako poteka zdravljenje črevesnih parazitov?

Če veterinar odkrije parazite, vam bo priporočil ustrezno zdravljenje za odpravo parazitov. Odvisno od parazita, saj ima vsak črevesni parazit svoje edinstvene zahteve glede zdravljenja.

 

Vir: VCA hospitals

 

Zakaj psi jedo svoje (ali tuje) iztrebke?