Zdravje & nega

Ščetkanje zob pri psu je potrebno

Ščetkanje zob pri psu je izjemnega pomena in nobeno izmed številnih pripomočkov na trgu ga ne more nadomestiti. Žal pa se ščetkanja loteva še vedno zelo malo pasjih skrbnikov.

Nekateri ljudje menijo, da mlečnih zob ni treba ščetkati. Naša sogovornica Ana Nemec, doc. dr. vet. med., se s tem ne strinja in svetuje ščetkanje zob od trenutka, ko izrastejo prvi zobje. Tudi zato, da psu to preide v navado.

Po njenih izkušnjah ščetkanja lahko navadimo vsakega psa, tudi odraslega, ki smo ga denimo pripeljali iz zavetišča in tega prej ni bil vajen. Pri tem naj veljajo klasična pravila kot pri vsakem učenju: počasi in s pomočjo priboljškov, nagrad. »Začnemo tako, da damo psu najprej prst v usta. Ko začne to normalno prenašati, dodamo naprstno ščetko, potem počasi preidemo na navadno ščetko,« svetuje sogovornica.

Koliko ljudi pa dejansko ščetka zobe svojemu psu vsak dan? Ana Nemec pravi, da gre – kljub temu da se osveščenost povečuje – za še vedno zelo majhen odstotek ljudi, ki se zaveda, kako pomembno je dnevno ščetkanje zob. S tem se namreč upočasnjuje nalaganje zobnih oblog; procesa se sicer čisto preprečiti ne da, se pa na ta način zelo podaljšuje obdobje, ko mora pes na profesionalno nego v splošni anesteziji. Priporoča se ščetkanje vsak dan, neodvisno od obrokov.

Raziskave kažejo, da je ščetkanje vsak drugi dan tudi še sprejemljivo, ščetkanje vsak tretji dan pa ima tak učinek, kot da tega sploh ne bi počeli. »Bakterije oz. mikroorganizmi se povežejo v biofilm, ki se nalaga na zobe in v nekaj dneh je biofilm že tako zorganiziran, da ga težko ‘razbijemo’. Zato je tako bistveno, da to mehansko razbijanje opravimo enkrat na dan. Samo mazanje s pasto nima bistvenega učinka«, pravi sogovornica.

Med obvezno opremo za čiščenje pasjih zob sodita mehka ščetka in pasja zobna krema. Človeška zobna krema za ščetkanje pasjih zob ni primerna. V resnici je lahko zelo nevarna, saj lahko vsebuje ksilitol, fluor, belila in druge snovi, ki pri psih lahko povzročijo težave s prebavili, pa tudi sistemsko fluorozo in poškodbe jeter.

Na trgu je še ogromno pripravkov za nego pasjih zob, med katerimi sogovornica omeni še tiste, ki so namenjeni žvečenju. Kot pravijo raziskave, ima ščetkanje vsak drugi dan in žvečenje vsak prvi dan enak učinek, kot če bi ščetkali vsak dan. Je pa, kot pravi sogovornica, potrebna previdnost pri izbiri tistega, kar bo pes žvečil: »Če v žvečilko ne moremo narediti raze z nohtom ali je uviti, potem tvegamo zlome zob. Kopita, rogovi, ledene kocke, suhe kosti – vse to ni primerno in odsvetujem.«

Špela Šimenc v sodelovanju z doc. dr. Ano Nemec, dr. vet. med. (celoten prispevek je objavljen v aktualni reviji Moj pes)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.