Siva mrena ali katarakta: pomembno je zgodnje odkrivanje

Siva mrena ali katarakta je pogost razlog za postopno pešanje vida. S sodobnimi metodami se pri tej bolezni psom velikokrat da pomagati.

O tem nam je več povedal Tadej Zemljič, dr. vet. med., dipl. EVCO, eden največjih strokovnjakov na področju veterinarske oftalmologije pri nas.

Siva mrena se zdravi operativno, kar pa, kot poudarja dr. Zemljič, zahteva precej angažiranja s strani lastnikov, saj terapija praviloma traja dolgo, potrebne so redne kontrole.

Toda operacije sive mrene (dr. Zemljič v zadnjem času izvede povprečno 3–4 na mesec) so precej uspešne; sogovornik uspešnost ocenjuje na 80–90 %. Na tem mestu je treba poudariti, da niso vse sive mrene primerne za operacijo. Pomembno je zgodnje odkrivanje. Najlažje to odkrije lastnik, ko opazi sivino na očeh svojega ljubljenčka in tipično pridružen slabši vid. Če je leča še deloma transparentna, se lahko veliko lažje oceni stanje zadnjega očesnega segmenta, zlasti mrežnice. Če je prisotna tudi napredovana okvara mrežnice (npr. prej omenjena PRA), potem tudi operacija sive mrene ne bo privedla do bistvenega oz. trajnega izboljšanja vida. Seveda je tudi v primeru popolne motnjave leče mogoče oceniti morfološko stanje zadnjega očesnega segmenta in delovanje mrežnice, vendar je verjetnost zapletov pri operaciji napredovane in še zlasti zastarane katarakte večja.

Siva mrena je močno povezana s sladkorno boleznijo – psi sladkorni bolniki so izredno nagnjeni k sivi mreni. Kar okrog četrtina psov, ki jim dr. Zemljič operira sivo mreno, je diabetikov.

Sogovornik poudari, da so zastarane katarakte trše in pogosto manj stabilne in zato težje operabilne. Zato svetuje vsem lastnikom, ki se odločijo za operacijo, da z njo ne čakajo dolgo. Pri starejših psih je sivkast odsev oči do določene mere normalen pojav, saj postaja leča z leti vedno bolj čvrsta. Starostna katarakta je pri psih pogosta, vendar ni vedno hitro napredujoča. Tako je pri starih psih, pri katerih katarakta še ne povzroča znatnih težav z vidom, smiselno spremljati hitrost napredovanja sive mrene in posledičnega slabšanja vida, in na podlagi tega presoditi o potrebnosti oz. primernem času za poseg.

Več o zdravju pasjih oči si lahko preberete tukaj.