Zdravje & nega

Skrb za doječo psico

Skrb za doječo psico je v prvih dneh po kotitvi velikega pomena in naj bo prioriteta vsakemu vzreditelju.

Psička je v prvih dneh po kotitvi vidno utrujena in potrebuje našo pomoč. Mi poskrbimo za njo, da ona lahko poskrbi za svoje mladičke.

V mnogih primerih se zgodi, da psica noče zapustiti mladičkov, zato jo na sprehod vodimo le v okolici doma. Sprehodi naj bodo kratki in pogostejši. Večkrat na dan ji ponudimo primerno hrano in vodo. Poskrbimo, da bo pila dovolj tekočine. TNič ne bo narobe, če bomo psičko prvih nekaj dni po kotitvi hranili z roko, če ne bo hotela jesti iz svoje posodice. Mladiči jo tako zaposlujejo, da pozabi na hrano.

Na ultrazvok, če smo v dvomih

Kadar smo v dvomih, ali je psička povsem izločila vse posteljice ali ne, jo rajši odpeljimo k veterinarju, ki bo opravil ultrazvok in preveril, ali se psica dovolj dobro čisti ali ne. Lahko se celo zgodi, da je v materničnem rogu ostal kakšen mladič, ki ga sami nismo otipali. Vse to predstavlja resen problem in ogroža zdravje ali celo življenje naše psičke.


Sprehodi večkrat na dan bodo pomagali k hitrejšemu čiščenju maternice in psička se bo počutila vsak dan bolje.


Tudi še dva tedna po kotitvi bo lahko psica izločala temno rdeč izcedek iz spolovila. Najprej v večjih količinah, nato v vse manjših, moramo pa biti pozorni.

V prvih dneh redno merimo temperaturo

Psica mora biti po kotitvi živahna, čeprav je vidno utrujena. Kadar opazimo, da psička tudi dva dni ali več po kotitvi ne pije dovolj tekočine ali sploh nič ne pije ter nima apetita, je skrajni čas, da ji izmerimo temperaturo. Tudi nasploh se v prvih dneh po porodu merjenje temperature priporoča vsak dan. Telesna temperatura je lahko v prvih dneh po porodu tudi malce povišana (okoli 39 stopinj Celzija) in v tem primeru moramo še zlasti spremljati splošno počutje psičke.

Urška Krivec

error: Kopiranje teksta ni mogoče.