Slabokrvnost pri psu – kakšni so znaki

10. marca, 2020
Blede sluznice kažejo na to, da je v organizmu premalo rdečih krvnih telesc (eritrocitov). Gre za slabokrvnost. Vzrok za nastanek te bolezni in zdravljenje pa moramo prepustiti veterinarju.

Slabokrvnost ali anemijo pomeni, da kri, ki kroži po telesu, organe premalo oskrbuje s kisikom. V nekaterih primerih vzroka za to ni težko ugotoviti – na primer, če gre za poškodbo, pri kateri je organizem izgubil večjo ali manjšo količino krvi. Anemija je v mnogo primerih lahko tudi spremljevalna težava drugih organskih bolezni, na primer raznih okužb in zastrupitev.

Slabokrvnost pa je, nenazadnje, lahko eden od dokazov za določeno organsko motnjo. Tako se lahko zgodi, da prikrita bolezen povzroči celo smrtno nevarno slabokrvnost, na primer pri različnih novotvorbah (tumorjih). Zato je zelo pomembno, da ukrepamo že pri začetnih znakih slabokrvnosti, saj lahko s tem preprečimo hude posledice.

Znaki slabokrvnosti:

Da gre za slabokrvnost, lahko na najpreprostejši način ugotovimo tako, da pregledamo ustno sluznico. To storimo tako, da primemo in dvignemo zgornjo in spodnjo ustnico in ocenimo barvo dlesni in notranje strani ustnic. Rožnata barva dokazuje, da je telo dobro prekrvavljeno. Bleda ali rumenkasta obarvanost sluznice ali dlesni pa pomeni, da gre za slabokrvnost. Pri zelo izraženi slabokrvnosti so sluznice zelo blede, celo porcelanaste barve. Da gre za slabokrvnost, lahko ugotovimo tudi po barvi notranje strani očesnih vek. Še bolje pa pri pregledu tretje očesne veznice, ki pa jo lahko pregledajo le bolj izkušeni skrbniki. Tretjo očesno veznico lahko pregledamo tako, da s palcem in kazalcem rahlo pritisnemo na zunanjem očesnem kotu, da jo lahko vidimo. Še najbolje je, da nas tega prijema nauči veterinar.

Drugi značilni znaki slabokrvnosti pa so še:

  • pomanjkanje teka,
  • potrtost,
  • oslabelost,
  • hitra utrujenost.

Pogosto pride tudi do težav z dihanjem (žival sope) že pri manjših naporih. Pri lažji obliki anemije, in če gre pri tem še za psa, ki nima veliko gibanja, znake bolezni kaj hitro lahko spregledamo.

Zato je prav, da smo na opisane znake pozorni in če pri tem še redno pregledujemo sluznice, slabokrvnosti ne bomo spregledali.

Andrej Podreberšek