Težave z ledvicami

Ledvice so kot čudovito urejena čistilna naprava, ki ne poskrbi zgolj za filtriranje seča. Njihova naloga je namreč tudi urejanje pravilnega razmerja med kislostjo in bazičnostjo organizma. Poleg opisanih nalog uravnavajo raven materialov v telesu.

Ledvice pri 10 kilogramov težkem psu v enem samem dnevu prefiltrirajo približno 35 litrov telesne tekočine. Povsem enako kot pri ljudeh, ta organ opravlja življenjsko pomembne naloge tudi pri psih. Ledvice igrajo veliko vlogo pri razstrupljanju organizma in izločanju škodljivih snovi. V vsaki ledvici je približno en milijon nefronov. Če se zgodi, da del teh celic svoje naloge ne more več opravljati, lahko zdravi nefroni bistveno povečajo svoje delovanje in v tem primeru za daljši čas nadomestijo obolele dele ledvic.


Zato prve klinične znake težav z ledvicami zaznamo šele, ko je prizadetih približno 75 % nefronov.


Akutna in kronična bolezenska slika

Če pri psu ugotovijo težave z ledvicami, morajo naprej ugotoviti, ali gre za akutno ali za kronično obliko bolezni. Kronično obolenje ledvic traja več kot tri mesece, akutno pa manj kot dva tedna. Pri obeh oblikah, pa se znaki lahko pojavijo v nekaj dneh.

Do akutnega bolezenskega stanja pride tudi zaradi različnih kužnih bolezni. To je lahko leptospiroza, pri kateri pride do vnetja zgornjega dela sečil, pri psicah pa je to lahko vnetje maternice. Vzroki za akutno bolezen so že zastrupitve – če denimo pes poliže antifriz.

Zakaj je prišlo do kroničnega bolezenskega stanja na ledvicah, je po navadi zelo težko ugotoviti. Zlasti pogosto se to zgodi pri starejših psih , ki so že leta imeli več manjših težav z ledvicami, česar skrbniki sploh niso zaznali, pa se je vse skupaj samo ”seštevalo”.


Vzrok za kronične težave so lahko tudi imunske ali druge bolezni, kot sta lišmanioza in anaplazmoza.


Znaki

Psi, ki imajo težave z ledvicami, popijejo znatno več vode kot prej, zaradi tega pa pogosto urinirajo in imajo nekoliko zmanjšan tek. Potek bolezni je v kroničnih primerih počasen in zahrbten, prva stvar, ki jo skrbnik opazi, je zmanjševanje telesne teže. Pri akutni obliki bolezni ledvic pa vse skupaj poteka znatno hitreje in skrbnik brez težav opazi znake, kot so bruhanje, pogosta driska in močno povečana žeja. Tudi v tem primeru prizadeti psi izločajo več urina.


V najhujših primerih, ko ledvice odpovejo in sploh ne tvorijo več urina, pa ga žival seveda ne izloča.


Preprečevanje obolenja ledvic

Skrbniki lahko marsikaj naredimo tudi sami, in tako s preventivnimi ukrepi zmanjšamo možnosti za tveganje obolenja ledvic. Nekaj nasvetov:

  • Psu omogočimo redno uriniranje, odrasli živali najmanj trikrat na dan, mladiču pa ustrezno več.
  • Pes mora imeti vedno na voljo dovolj sveže, čiste vode.
  • Poskrbimo za čistočo pasjega ležišča, prevleke oz. odeje.
  • Po vrnitvi s sprehoda psu s čisto, vlažno krpo očistimo predel spolovila in okolico.
  • Psa pozorno opazujmo pri opravljanju male potrebe. Če opazimo kakršnekoli spremembe (pogosto uriniranje, sprememba barve urina, bolečina pri uriniranju …), se posvetujmo z veterinarjem.

Rok Šolar

Preberite tudi:

plašček

Ko pritisne mraz …

Ko pritisne mraz, znamo dobro poskrbeti zase. Pa znamo poskrbeti tudi za štirinožne prijatelje, da jim bo udobno, toplo in da se bodo počutili prij ...

debel eps

Ljubezen naj ne gre skozi želodec

...  obtoževati za debelost psa, ko gre za zdravstvene težave. Psi s prekomerno težo imajo več možnosti za številne ...

animal-collar-dog-8700

Kakšni so znaki, ko psa boli?

...  delno omejeno gibanje (pareza), bolečina na dotik, težave pri gibanju po stopnicah in pri odvajanju blata, ...  moramo z njim ...

test zdrav pes

Test: ali je naš pes zdrav?

Če lahko obkljukamo vse točke, ki so zapisane v nadaljevanju, je naš štirinožec zdrav in se dobro počuti. Dlaka - zdrav pes ima ponavadi sv ...