Težave z očmi, ki potrebujejo veterinarski pregled

13. oktobra, 2020
Težave z očmi se pri psih lahko kažejo na različne načine, pozorni pa moramo biti predvsem na tiste, ki se zgodijo nenadno, čez noč.

Pogosto gre pri težavah s pasjimi očmi za vnetja, poškodbe, pride lahko tudi do nastanka sive mrene in odstopa mrežnice ali pa težave z očmi nakazujejo na sistemske bolezni.

Pred nekaj meseci je Tadej Zemljič, dr. vet. med., dipl. EVCO, eden največjih strokovnjakov na področju veterinarske oftalmologije pri nas, odprl prvo specialistično očesno ambulanto. Obiskali smo prostore nove ambulante v ljubljanski Šiški in se z dr. Zemljičem pogovorili o zdravju pasjih oči.

Na kaj  mora biti pozoren vsak pasji skrbnik? »S stališča lastnika je najbolj pomembno, da opazi vse nenadne (akutne) spremembe. Torej, ko se nekaj spremeni na hitro (čez noč) – videz očesa (oko ima drugo barvo, je priprto, zaprto), če kuža naenkrat začne mežikati, se solziti in kazati, da ga nekaj draži,»« pove sogovornik. Tudi pri psih, pri katerih se oči stalno malo solzijo, potem pa naenkrat lastnik začne opažati povečano solzenje, zapacano ali zagnojeno oko, je na mestu, da stanje čim prej pogleda veterinar. Dr. Zemljič opozarja, da je zelo resno treba vzeti tudi stanja, kjer je oko priprto, zaprto ali je na videz površina očesa drugačna: »To po navadi pomeni prisotnost razjede ali celo kakšnega znotrajočesnega vnetja.« Urgentno stanje pa denimo ni, če se psu oko malce bolj solzi, sicer pa je oko odprto in kuža dobro razpoložen.

Težave z očmi, ki potrebujejo veterinarski pregled:

  • spremembe v videzu očesa,
  • znaki očesne bolečine (mežikanje, povečano solzenje, dotikanje),
  • spremembe v količini ali vrsti očesnega izcedka,
  • spremembe v kakovosti vida.