Trebušna kila pri psu običajno prirojena in pogosta pri mladičkih

31. avgusta, 2021
Trebušna kila pomeni, da je trebušna stena prekinjena v dolžini par milimetrov ali več in zaradi tega silijo organi trebušne votline, predvsem črevo, oporek in maščoba v podkožje.

Bralka piše, da ima novo majhno psičko mešanko, staro 3 mesece. Psička je zdrava, vesela in razigrana. Med božanjem psičke opaža na trebuščku izboklino, ki je v velikosti oreha, včasih pa je sploh ne opazi. Gospo zanima ali je kaj nevarnega in kako ukrepati.

Odgovarja veterinar, dr. Emil Senčar iz Veterinarske bolnice Ptuj:

Pri omenjeni psički gre najverjetneje za tako imenovano popkovno oz. trebušno kilo, ki je po navadi prirojena in kar pogosta pri mladičkih.

Trebušna kila se izraža s tipno oteklino na trebuščku, katere vsebino lahko s prstom porinemo nazaj v trebuh. Pri tej starosti trebušna kila ne povzroča težav in ni boleča. Kasneje z rastjo živali lahko pride do izpada dela črevesja skozi odprtino v trebušni steni. Črevo se uklešči in pride do izjemno resne in akutne situacije povezane z močno bolečino, krči, bruhanjem in v primeru nepravočasnega ukrepanja tudi smrti živali. Ukleščeni del črevesa zaradi prekinjenega pretoka krvi zelo hitro propade in odmre. Pri manjši trebušni kili se to sicer ne more zgoditi in po navadi prihaja skozi odprtino le trebušna maščoba. V tem primeru kila ne boli.

Nevarnost obstaja kasneje, ko je žival starejša in se začne kopičiti trebušna maščoba. Takrat lahko zaradi povečanega pritiska v trebuhu zaradi maščobe pride do povečanja trebušne kile, saj trebušna stena dodatno poči in trebušni organi padejo v podkožje. Enaka nevarnost preti psičkam, če so breje, se pravi, če imajo mladičke v sebi. Zaradi povečanega pritiska v trebušni votlini trebušna stena poči in maternica s plodovi vred pade v podkožje živali. Le pravočasen operativni poseg lahko reši psičko in mladičke.

Trebušne kile pri mladih živalih ne smemo zanemariti in ignorirati, saj kot vidimo, lahko v kasnejšem življenju naredi resne težave in zaplete. Najbolje je kužka operirati v starosti treh do petih mesecev. Operacija je v tej starosti relativno nezahtevna tako za operaterja kot tudi za kužka. Potrebno je zagotoviti nekaj dni mirovanja po operaciji in problem je rešen. Seveda, lahko kužka operiramo tudi kasneje, vendar je zaradi bolj razvite trebušne mišičnine, poseg bolj boleč, oz. obremenjujoč za kužka. Gospe svetujem obisk ambulante za male živali. Težava gospe Kristine in njene psičke se da popolnoma odpraviti in iz zdravstvenega stališča ni taka psička nič manj vredna od ostalih. Po posegu se bo razvijala povsem normalno in ne bo zaostajala za svojimi pasjimi vrstniki.