Tudi psi lahko zbolijo za demenco – kako prepoznati znake?

29. avgusta, 2022

Tudi pasje seniorčke lahko ujame demenca – mnogokrat jo zamenjujemo za znake staranja…. Kako jo sploh prepoznati? 

Pes z demenco se lahko izgubi na svojem vrtu ali doma. Lahko se zataknejo za pohištvo ali v kotu sobe, ker pozabijo, da gredo lahko zadenjsko nazaj. Ali pa se namenijo k napačni strani vrat, da bi jih odprli.

Spremeni se lahko tudi obnašanje do lastnikov – lahko zahtevajo precej več pozornosti ali pa so kar naenkrat skregani z drugimi psi v gospodinjstvu, pozabij lahko naše obraze. Pasja demenca vpliva tudi na to, da podnevi več spijo, ponoči pa manj. Hodijo v krogih, vzdihujejo in lajajo brez posebnega razloga.

Skrb za seniorčka z demenco je podobna skrbi za mladička, znova jih moramo navajati na sicer že osvojene lekcije in pravila obnašanja. Težko sledijo napotkom, zato se lahko ponovn dogajajo neželene lužice …

Spremeni se lahko tudi stopnja aktivnosti – nekateri psi še komaj vstanejo iz postelje, drugi pa neprestano hodijo po hiši.

Opazimo lahko tudi povečano anksioznost – pes npr ne mara biti več sam, sledi vam iz sobe v sobo, ali pa se hitreje prestraši stvari in zvokov, ki se jih predhodno ni bal.

Demenca pri psih: ”Težko je gledati mojo Poppy, ki je z demenco postala čisto drug pes”

Sledi v tem tednu: Najboljša preventiva za zmanjšanje verjetnosti obolenja z demenco.