Zdravje & nega

Demenca pri psih: ”Težko je gledati mojo Poppy, ki je z demenco postala čisto drug pes”

Demenca pri psih je precej pogosto stanje, ki pa največkrat ostane nediagnosticirano, saj jo lastniki zamenjajo za starostne tegobe.

”Simptome sem začela opažati že nekaj let nazaj. Kar naenkrat se je Poppy zagozdila na nenavadnih mesti, na primer šla je za televizijo in kar izgubljeno stala tam. Pozabila je tudi pokazati, kdaj mora iti ven. Sedaj namesto nje zalaja in nas na to opozori naš drugi kuža,” pravi  Jacqui Bassett, lastnica Poppy, ki je bila pri 14 letih diagnosticirana z demenco.

Poppy je v resnici eden redkih psov, ki je dobil to diagnozo, saj skrbniki težave, ki pridejo z demenco pogosto zamenjujejo za težave, povezane s starostjo.

”Demenca je pri starejših psih in mačkah izjemno pogosta. Kar eden od treh mačk jo ima in pa eden od štirih psov. Je pa demenca zelo redko diagnosticirana, samo 10 % psov in mačk naj bi imelo to diagnozo in s tem tudi zdravila, ki jim pomagajo,” pove Poppyjin veterinar Huw Stacey in omeni najbolj pogoste znake demence. Psi imajo težave z orientacijo, v hiši se jim dogajajo nesreče, ponoči so pokonci in tavajo po hiši.

”Vsak dan opazim kaj novega. Ali je še bolj počasna, ali na primer izjemno veliko spi. Upam in mislim pa, da je večino časa še vedno srečna,”  Jacqui Bassett, ki bo odločitev, kdaj se bo treba od Poppy posloviti, sprejela skupaj s svojim veterinarjem, ki mu zaupa.

Demenca tudi pri psih ostaja bolezen, za katero ni zdravila, lahko pa določena zdravila njen razvoj upočasnijo. Zato je pomembno, da žival dobi diagnozo.

Preberite še:

Zdravljenje in preprečevanje demence pri psih

Znaki demence pri psu

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.