Zdravljenje in preprečevanje demence pri psih

9. junija, 2020
Podobno kot pri ljudeh je zaradi daljše življenjske dobe tudi pri psih demenca vse pogostejša starostna težava. Zdravljenje in preprečevanje demence mora potekati večstransko.

Žal čudežnega zdravila za ostarele možgane ni, lahko pa psu pomagamo s pripravkom, ki ga predpiše veterinar.

Tudi na področju veterinarske medicine potekajo intenzivne raziskave o vzrokih, preprečevanju in zdravljenju demence pri psih. Iz doslej znanih raziskav lahko zaključimo, da mora zdravljenje in preprečevanje bolezni potekati večstransko:

  • Skrbniki moramo psu zagotoviti dovolj fizičnih in ‘možganskih’ dejavnosti, saj dobra prekrvavljenost možganov in njihova ‘uporaba’ tudi pri psih upočasnjuje starostne procese.
  • Pes mora dobivati kakovostno prehrano, ki med drugim vsebuje tudi dovolj antioksidantov (snovi, ki med drugim upočasnjujejo staranje celic).
  • Zdravljenje s pripravki za primer demence, ki jih predpiše veterinar, ins  pripravki za krepitev imunskega sistema.

Pomembno je, da psa z demenco ne prepustimo usodi, še bolj pa, da ga zaradi opisanih težav je uspavamo. Sprijazniti se moramo z dejstvom, da bo naš dementni štirinožni prijatelj potreboval veliko več našega časa, z njim se bomo morali več ukvarjati. Pri tem igra pomembno vlogo tudi prehrana. Dokazano je, da pri preprečevanju in zdravljenju demence pomagajo antioksidanti. Ti živčne celice varujejo pred škodljivimi prostimi radikali, ki se pri demenci sproščajo v povečani meri.

S kombinacijo preprečevanja in uporabo predpisanega pripravka sicer žival ne bo ozdravela, bomo pa upočasnili potek bolezni. Izboljšali bomo tudi vedenjske spremembe (strah, napadalno vedenje in motnje spanja) ter s tem ugodno vplivali na kakovost življenja.

O tem, kakšni so znaki demence pri psih, pa smo pisali tukaj.

Andrej Podreberšek, objavljeno v reviji Moj pes