Zdravje & nega

Tumorji na možganih pri malih živalih

Bralec s Ptuja, lastnik 8 let starega muca sprašuje, ali se pri malih živalih tudi pojavljajo tumorji na možganih in kako jih lahko prepoznamo.

Njegov muc se namreč občasno vede povsem nevsakdanje, glavo nosi po strani, se slabo odziva na klicanje, v zadnjem delu ga zanaša, tudi mijavka brez kakršnega koli razloga itd.

Možgani ležijo dobro zavarovani v lobanji in težave v smislu novotvorb oziroma tumorjev pri živalih dolgo časa ostanejo neodkrite. Tumor, ki začne rasti v možganih, v prvih fazah rasti povzroča težave, ki jih lastniki živali in tudi veterinarji ne moremo prepoznati, saj niso specifični za možganski tumor. Pri ljudeh se na primer pojavijo težave z vidom, z branjem črk oziroma teksta, vrtoglavica, nezmožnost odklepanja vrat in še veliko ostalih simptomov, ki lahko govorijo v korist nastanku tumorja v možganih.

Dejstvo je, da še ljudje začetne znake spregledamo, še težje pa je pri živalih. Naš kužek ali mucek je lahko omotičen zaradi ogromno različnih stvari, ne more pa nam povedati, da nenadoma tudi slabo vidi. Prav tako mu ne moremo narediti nevrološkega pregleda, saj ne sodeluje. Ko doseže tumor pri živalih tako velikost, da s pritiskom na okoliške centre že močno moti delovanje možganov, takrat lahko posumimo na osnovi kliničnih znakov, ki jih žival kaže, da gre najverjetneje za tumor. Rentgen v primeru diagnostike možganskih tumorjev nima veljave, saj so možgani strukturno prenežni in se na rentgenogramih ne vidijo. CT diagnostika je primernejši način, vendar so CT aparati zelo dragi in zaradi tega tudi zelo redki v veterinarskih ambulantah.

Najprimernejši način diagnostike je magnetna resonanca, ki pa je v veterinarski medicini zaradi ekstremne vrednosti naprave praktično ni. Drugo vprašanje pa je, kaj bi zgodnja diagnostika možganskih tumorjev pri malih živalih prinesla koristnega. Praktično nič, saj je terapija ali kirurška, kar pomeni odstranitev tumorja iz možganov, ali z obsevanjem, najpogosteje pa eno in drugo, oboje pa je povezano z velikimi finančnimi stroški. Eksperimentalno se operacije in obsevanja izvajajo v Ameriki, pa še tam je zaradi cene obsevalnih naprav vse skupaj v povojih.

Vse omenjeno pomeni, da veterinarji, ki se ukvarjamo z zdravljenjem malih živali in imamo izkušnje v nevrologiji, diagnosticiramo možganske tumorje komaj takrat, ko so že v napredovali fazi. Simptomatika takrat postaja vedno bolj karakteristična, lahko pa uporabimo tudi določena zdravila, ki zmanjšujejo oteklino in s tem tumorsko maso in tako lahko z zanesljivostjo postavimo pravilno diagnozo. Zdravljenja praktično ni, skrbimo le za lajšanje simptomov. Terapija v začetku privede do izboljšanja kliničnega stanja živali, katerega lahko vzdržujemo nekaj časa z uporabo injekcij in tabletk, vendar se tragičnemu koncu na žalost ne moremo izogniti. V teh primerih je zelo pomembno sodelovanje lastnika in lečečega veterinarja, da se odločita, kdaj je treba žival evtanazirati, da se ne muči in ne trpi bolečin.

Tumorji možganov pri malih živalih se na žalost pojavljajo, so neozdravljivi tudi v primeru benignosti, saj je njihova diagnostika, še bolj pa terapija tako ekstremno draga, da tudi v Evropi ni centra, ki bi se ukvarjal z diagnostiko in terapijo v omenjenih primerih.

Pravočasna diagnostika bolezni je zelo zaželena, saj le tako lahko prihranimo muke živali in je ne trpinčimo predolgo z neuspešnimi terapijami. Lastniku mucka svetujem obisk v naši ambulanti za male živali, kjer bomo izvedli nevrološki pregled njegovega mucka in se pogovorili. Glede na opisane znake bolezni, dvomim, da gre za tumor v možganih.

Emil Senčar dr.vet.med., Veterinarska bolnica Ptuj

Preberite še

Tumorji mlečne žleze pri psičkah

Najbolj pogosti tumorji pri psih

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.