Veliko lastnikov si še vedno ne vzame dovolj časa za nego psa

12. decembra, 2019
Shutterstock.com
Nega psa je za njegovo zdravje in dobro počutje pomembna prav toliko, kot vsakodnevni sprehod in kakovostna prehrana.

Toda žal se včasih zdi, da med pasjimi skrbniki na vrhu prioritet. Tako pravi Jani Pavletič iz Pasjega salona Kira, s katerim smo pogovor objavili v aktualni številki revije Moj pes. Kot pravi sogovornik, si po njegovih izkušnjah veliko lastnikov še vedno ne vzame dovolj časa za nego psa in s tem, ko hitijo, to delajo površno in sproti prenašajo stres na psa.

”Med hitenjem pogosto skrtačijo samo vidne dele oziroma dele, ki so lažje dostopni. Zgodi se, da je hrbet deloma počesan, medtem ko so noge polne vozlov. Na ta način psa nikoli ne moremo navaditi na pravilno nego,” pove in poudarja, da poleg tega ljudje, ki hitijo in češejo površno, psa večkrat pocukajo za kakšen vozliček, kar pa hitro vodi v odpor psa do nege. ”Pes mora nego doživljati kot nekaj lepega, nekaj, kar je del vsakdanjega življenja; tako kot sprehod. Nega mora biti sproščena. Energija se prenaša iz človeka na psa in pes čuti, kdaj ga češemo z veseljem in kdaj nam to predstavlja neko breme in potrato časa,” doda Pavletič.

Če psa češemo v stresu in hkrati gledamo na uro, hitimo, mu ne posvetimo dovolj časa, potem to pes doživlja kot slabo izkušnjo, kar se odraža tudi pri frizerju v salonu.

Š.D.