Vestibularni sindrom pri psih – kot bi ga zadela kap

15. decembra, 2020
Vestibularni sindrom je pogosto nevrološko stanje pri psih. Ta sindrom je videti zelo dramatično, saj se zdi, da je psa zadela kap.

Tudi naš sogovornik Tomaž Miklavžin, dr. vet. med iz ljubljanskega Veterinarskega centra Miklavžin, ki se poglobljeno ukvarja z ortopedijo in nevrologijo pove, da je večina pasjih skrbnikov prepričanih, da je psa zadela kap.

Dejansko pa gre za prizadetost organa za ravnotežje. Psi se pri tem obnašajo tako, kot bi bili pijani. Ne morejo hoditi, se kotalijo, bruhajo, jih zanaša, begajo z očmi, hodijo v krogu.

Psi imajo navadno glavo nagnjeno na eno stran. Do tega pride nenadoma. Ločimo periferni in centralni vestibularni sindrom, ki ju povzročajo različni bolezenski procesi.

Najbolj pogost periferni vestibularni sindrom je vestibularni sindrom starih psov, ki se pojavi brez razloga in brez razloga tudi izzveni.

Drugi možni vzroki pa so še vnetje srednjega in/ali notranjega ušesa, tumorji v tem področju, travme (udarec v glavo), hipotiroidizem … Vzroki centralnega perifernega sindroma pa so intrakranialni (izhajajo iz možganov).

Špela Šimenc v sodelovanju z dr. Miklavžinom