Veterinarka: Za pse teh 9 pasem je poleti najbolj verjeten toplotni udar

25. maja, 2023

Veterinarka iz Združenega kraljestva, ki je prava zvezda na družabnih omrežjih, je pred poletjem opozorila lastnike določenih pasem, da zanje obstaja največje tveganje toplotnega udara. 

Že lansko poletje je objavila več videoposnetkov o pasmah, ki najbolj trpijo v vročih dneh. Naslonila se je na študijo Vet Compass iz leta 2020, v kateri so npr. ugotovili, da imajo Chow Chowi 17 – krat več možnosti za toplotni udar od povprečnega psa. “Ni presenetljivo, glede na kožuh in rahlo potlačen gobček,” je komentirala.

9 pasem, ki so po raziskavi najbolj ogrožene v vročih dneh:

  1. Chow chow
  2. angleški buldog
  3. francoski buldog
  4. bordojska doga
  5. hrt
  6. kavalir kralja Karla
  7. mops
  8. zlati prinašalec
  9. šringer španjel

V tej študiji je na drugem mestu pasma angleški buldog, na tretjem francoski buldog, sledi pa bordojska doga.

Kot pravi, to dokazuje, da so psi s potlačenimi gobčki, ki imajo tipično tudi brahicefalični sindrom,  v največji nevarnosti poleti – in moramo zanje res dobro skrbeti.

Težava je namreč v tem, da se psi ne potijo, ohlajajo se zgolj z dihanjem, to pa je pri teg pasmah oteženo.

Na petem mestu so hrti, kar ima, kot razlaga veterinarka, za opraviti z razmerjem med mišicami in celotno maso telesa: “Z vadbo se njihova telesna temperatura lahko zviša zelo hitro, posebej v vročih dneh.”

Na šestem mestu je pasma kavalir kralja Karla, zaradi potlačenega gobčka, kožuha in nagnjenosti k debelosti.

Naslednja pasma na lestvici ogroženosti je mops.

Sledita pa dve pasmi, ki sicer nimata težave z dihanjem zaradi anatomije, sta, pa kot pravi veterinarka, nagnjeni k norenju in igrivosti – do te mere, da je lahko v vročih dneh nevarno. To sta pasmi zlati prinašalec in špringer španjel.

Toplotni udar pri psih: simptomi, ukrepi in preprečevanje

Svoje opozorilo je veterinarka zaključila s pozivom, da ne glede na to, katero pasmo psa imate, bodite previdni, ko bodo temperature poskočile.