Vsak vnetni proces na pasjih prstih je treba jemati resno

30. aprila, 2021
Marsikateri vnetni proces na pasjih prstih in težave s kremplji lahko  preprečimo z redno in pravočasno nego krempljev. A tovrstne težave je treba jemati resno.

Čeprav so pasje tačke, prsti, kremplji pogosto ‘na udaru’ in poškodovani zaradi pasje razigranosti ali morda človeške nepozornosti, pa tovrstne težave lahko nakazujejo tudi na resnejša obolenja. Na to opozarja tudi veterinar Emil Senčar, dr. vet. med, iz Veterinarske bolnice Ptuj:

»Vsak vnetni proces na prstih psa – oteklina ali vneta koža okoli kremplja, otekanje prsta,  šepanje in izražanje bolečine pri psu – je treba jemati resno in peljati psa na pregled k veterinarju. Pogost je namreč ploščatocelični karcinom prsta, ki je maligen in tudi invaziven tumor. Začne se na koži okoli nohta in kasneje preide na kost in okoliško tkivo. S pravočasno diagnozo, ki jo postavimo že z RTG slikanjem in kasnejšo amputacijo prsta, je kužek rešen, če pa smo zamudili in je prišlo do metastaziranja, pa je pes v hudih težavah. Tako da pri dalj časa trajajočih omenjenih težavah vsekakor obiščimo veterinarja.«