Vzroki, zakaj pes zaudarja

26. aprila, 2020
Vsak pes ima svoj vonj in skrbnik je nanj navajen. So pa tudi psi, ki oddajajo precej neprijeten vonj, moteč tudi za domače. Zakaj pes zaudarja?

Vsak pes ima svoj vonj in vsak skrbnik prepozna, ko je ta drugačen od normalnega. Vzrokov za takšne neprijetne vonjave je več. Najpogostejši vzroki, zakaj pes zaudarja pa so spodaj našteti:

  • Nekakovostna oz. manjvredna prehrana: Lahko se zgodi, da prebavila hrane slabše kakovosti ne morejo predelati, ker vsebuje preveč slabih ali neprebavljivih sestavin, kar lahko zaznamo tudi po neprijetnem vonju, ki prihaja od psa. V primeru, da je hrana povsem kakovostna, neprijetni vonj pa še kar zaznamo, ga lahko odpravimo tako, da na primer v hrano vmešamo svež peteršilj. Učinek bo presenetljiv.
  • Notranji zajedavci: Če pes oddaja neprijetno zaudarjajoče pline in ti niso posledica manjvredne prehrane, je lahko zanje vzrok tudi okužba s črevesnimi zajedavci.
  • Vlaga in bolj intenzivno oddajanje vonjev: Moker pes oddaja mnogo več vonja kot suh. Vzrok za to so žleze, te oddajajo oljno tekočino, ki kožuh varuje pred mokroto. Ko se kužuh osuši, neprijetnega vonja ni več. Če pa pes plava v kakšni stoječi vodi, se na kožuhu nabirajo mikroorganizmi, ki povzročajo smrad tudi, ko je dlaka že suha.
  • Zobni kamen, vnetje zob, obzobnega tkiva: Pes ne uporablja zobotrebcev in zobne nitke, zato hrana zastaja med zobmi in tam ostane tako dolgo, dokler sama ne odpade. Razpadajoča hrana seveda zaudarja. Če pa psu stalno zaudarja iz ust, je to zelo verjetno povezano z vnetjem zob ali obzobnega tkiva.
  • Vnetje zunanjega sluhovoda: Rdeče obarvana notranjost uhljev in pogosto praskanje s tačkami sta znaka, da je neprijeten vonj, ki prihaja iz uhlja, posledica vnetja sluhovoda ali pa okužbe z ušesnimi garjami. V prizadetem uhlju je ponavadi tudi veliko ušesnega masla. Če notranjost uhlja neprijetno zaudarja, je z ušesom zelo verjetno nekaj narobe.
  • Strah – spuščanje vsebine obzadnjičnih mošnjičkov: Večina skrbnikov pozna močno zaudarjajoč vonj tekočine, ki je v obzadnjičnih mošnjičkih. V normalnih razmerah se tekočina iz mošnjičkov v zelo majhnih, skoraj nezaznavnih količinah izloča skupaj z blatom, njen namen je markiranje revirja. Ko se pes prestraši, pa se marsikdaj zgodi, da se iz mošnjičkov izloči večja količina tekočine, kar naš nos še kako zazna. Če se to zgodi v hiši, denimo na preprogi, ta vonj zelo težko odstranimo. Ob tem velja še zapisati, da je treba nekaterim psom mošnjička redno prazniti, nekaterim pa nikoli.