Za lepšo pasjo jesen

29. decembra, 2018
Življenje s starejšim psom je lahko prav tako polno, zanimivo in lepo, kot življenje z mlajšim psom. Nekaj nasvetov za prijetno sobivanje s pasjimi seniorji.

Tako kot ljudje, se s starostjo spreminjajo tudi psi. Ne gre zgolj za zunanje spremembe, kot so sivenje dlak okoli smrčka, starejši pes postane tudi bolj umirjen in manj dejaven. Spremenijo se njegove potrebe in navaditi se bomo morali na to, da bomo živeli z bolj ali manj spremenjenim psom. Lahko pa se od njega tudi kaj naučimo. Morda bomo tudi sami začeli živeti malce bolj umirjeno.

Razumimo spremembe vedenja

Nekateri starejši psi postanejo s starostjo bolj občutljivi na nenadne zvoke in se v novem okolju slabo počutijo. Drugi pa se nenadoma ne bojijo več stvari, ki so jim nekoč delale preglavice. Pri tem igrata pomembno vlogo slabša vid in sluh, pa tudi degenerativne spremembe v možganih. Nekateri psi postanejo tudi ‘pozabljivi’ in imajo še kakšne druge znake demence. Zgodi se tudi, da nekoč strastnemu lovcu bližnje srečanje z divjadjo sploh ne sproži več močnega lovskega nagona. Tudi aktivnost se pri seniorjih zmanjša – ko vidimo, da pes na sprehodih zaostaja za nami, je morda čas, da se vrnemo domov in prihodnjič malce skrajšamo sprehod.

Negovanje starejšega psa

Negovanje kožuha ni pri starejšem psu nič bolj zahtevno kot pri mlajšem. Bodimo pa pozorni na nego zob, saj so težave z zobmi pogoste pri starejših psih. Prav je, da zobovje redno pregleduje tudi veterinar. Nasploh je pri starejših psih zelo priporočljiv redni pregled dvakrat na leto, da mu po potrebi pregledajo urin in kri. Nikakor pa ne smemo pozabiti na skrajševanje krempljev, saj jih starejši pes, ki ima ponavadi manj gibanja, ne izrablja tako kot v mladih letih. Med negovanjem bodimo nežni, naj čuti, da ga imamo radi.

Udobno ležišče

Starejši kot je pes, bolj bo ‘izbirčen’ glede ležišča, saj mu že daljše ležanje na enem mestu povzroča težave. Predvsem so občutljivi na vlago, mraz in trdo podlago. Na več mestih, kjer rad poležava, mu uredimo mehko in udobno ležišče. Starejši pes potrebuje več miru in počitka in to potrebo moramo spoštovati. Prostore za dremež mu uredimo tako, da ne hodijo ves čas mimo družinski člani.

Zdravje duha

Poleg telesne hrane naš seniorček potrebuje tudi hrano za dušo. Tudi v starejših letih se pri lahko marsičesa naučijo, le ne podcenjujmo jih. Ukvarjajmo se z njim, naučimo ga kakšnega novega trikca in neizmerno nam bo hvaležen.

In ko pride njegov čas, ga nikar ne pustimo samega. Ko se kuža za vedno poslavlja od nas, potrebuje našo bližino. Med potovanjem k mavrici ga božajmo, držimo njegovo tačko v rokah in kuža bo umirjeno odpotoval.