Za striženje doma je potrebnega nekaj znanja

11. marca, 2019
Nekateri psi potrebujejo pogosto striženje, drugi trimanje, tretji nič od tega, odvisno od pasme in od želja skrbnikov.

Pogosto striženje je obvezno pri manjših pasmah, kot so pudlji, maltežani, pri nekaterih dizajnerskih pasmah, pri jorkširskih terierjih, šicujih … Večje pasme se, z izjemo nekaterih, načeloma ne striže.  Redno trimanje je potrebno pri terierjih in pri določenih pasmah z ostro dlako. Veliko lastnikov se za striženje odloči obiskati pasji salon, nekateri pa se podstopijo striči doma. Pri tem naj velja previdnost, saj se hitro zgodi, da skrbniki psa pri striženju poškodujejo.

»Kljub smislu za striženje je treba imeti nekaj znanja, saj bi lahko v najslabšem primeru psu uničili dlako, ali pa ga celo poškodovali. Če se nekdo odloči, da psa ostriže doma samo zaradi tega, da bi privarčeval nekaj evrov, potem to močno odsvetujem, saj se v večini primerov zgodi, da je pes slabo ostrižen, in – kar je večja težava – da pes pridobi slabo izkušnjo, zaradi katere imamo frizerji lahko velike težave,« pravijo v Pasjem salonu Kira.

Pri tem pa Petra Slobodnik iz salona PetShui opozarja še na to, da je treba paziti, da dolgodlakih psov ne ostrižemo prekratko, saj jim na ta način odvzamemo edino zaščito kože, kar lahko privede do opeklin. Sogovornica striženje doma pozdravlja, »če skrbnik dobro opravi domačo nalogo in se seznani s potrebami in lastnostmi kožuha«.