10 pasjih sotekačev

8. januarja, 2019
Za večino tekačev, ki so ljubitelji psov, je pes idealen tekaški partner. Tekaču ni dolgčas, pes pa na ta način tudi dobi svojo ‘dozo’ rekreacije.

Vendar niso vsi psi ustvarjeni za tek s svojim človekom. Nekateri zaradi same strukture telesa, drugi zaradi vzdržljivosti. Dolgih razdalj z nami ne bodo premagovale brahicefalitične pasme, pri izjemno velikih pasmah lahko na daljših distancah pride do poškodb, majhne pasme pa se lahko hitro utrudijo (seveda pri enih in drugih obstajajo izjeme).

In ne glede na to, kdo nam ob teku dela družbo – če se odločimo teči s psom, ga opazujmo in s tekom prenehajmo, če vidimo, da mu ni prijetno, da je utrujen, da težko diha ali karkoli tretjega. Upoštevajte in prilagodite tek tudi vremenskim razmeram, nekateri psi bolje in drugi slabše prenašajo mraz.

Če iščete novega pasjega prijatelja, ki vas bo spremljal tudi na tekaških izzivih, poglejte med terierji, ptičarji in hrti, veliko pasem v teh skupinah je zelo športnih. Odlični sotekači pa so lahko tudi mešančki, sploh če imajo v sebi kakšno izmed športnih pasem.

10 aktivnih pasjih sotekačev:

  1. Weimaraner
  2. Madžarski kratkodlaki ptičar (vižla)
  3. Dalmatinec
  4. Borderski ovčar
  5. Avstralski ovčar
  6. Rodezijski grebenar
  7. Sibirski haski
  8. Jack Russell Terier
  9. Veliki angleški hrt
  10. Angleški pointer

vir: www.thesprucepets.com