5 ravnanj, ki psa prizadenejo, brez da bi se tega sploh zavedali

Če bi skrbniki svojega psa bolje razumeli, bi to imelo ogromen pozitiven vpliv na njun odnos. Na žalost velikokrat temu ni tako, nerazumevanje pa vodi v skrhan odnos.

5 pogostih napak, ki jih delamo pasji skrbniki:

  • Kričanje na psa ali kaznovanje, če se polula v stanovanju

Sem in tja se pač zgodi, da se pes polula v stanovanju. Če skrbnik v tem primeru kriči nanj ali uvede celo kakšne bolj drastične ukrepe, s tem psa ne bo navadil na to, da se ne lula po stanovanju, temveč ga bo le prizadel in navdal s strahom.

  • Psu skrbnik ne zagotovi dovolj igre

Nekaj je, da psa sem in tja med našimi opravili pobožamo in pocrkljamo, nekaj drugega pa je, da se mu posvetimo in se z njim zares igramo. Ne glede na to, kako zaposleno je življenje skrbnika, pes nujno potrebuje, da si vsak dan vzamemo čas zanj in za igro.

  • Skrbnik kaznuje, če je psa strah

Ko pes prične kazati znake, da se v določeni situaciji ne počuti lagodno, ga mora skrbnik tiho in mirno iz te situacije odstraniti. Kričanje in pretirana ukazovalnost skrbnika bosta le še stopnjevala situacijo. Strah pri psih je pogosto razumljen kot agresija. Če psu, ko ga bo strah, skrbnik ne bo nudil varnega in mirnega ‘zavetja’, mu bo pes sčasoma prenehal zaupati.

  • Nedoslednost

Ne glede na to, ali imamo postavljeno eno pravilo ali petdeset le teh – pravil se je treba držati. Če pes ne sme biti na kavču, naj to velja tudi takrat, ko se sicer na njem crklja vsa družina. Sicer psu ne bo nič jasno, zakaj bo naslednji dan kavč spet prepovedano območje in ga bomo za to morebiti celo kaznovali.

  • Ločitev

Dejanje, ki bo psa prizadelo bolj kot karkoli drugega, je ločitev od družine, da ne sme preživljati dni skupaj z nami, temveč da je ločen – bodisi v drugem prostoru, bodisi v garaži ali celo zunaj. Mi smo cel njegov svet in kaj mu še preostane, če ga izolirano?