Življenje s psom

5 ravnanj, ki psa prizadenejo, ne da bi se tega sploh zavedali

Če bi skrbniki svojega psa bolje razumeli, bi bil njun odnos lepši in bolj pozitiven. Na žalost velikokrat temu ni tako.

5 pogostih napak, ki jih delamo pasji skrbniki:

  • Kričanje na psa ali kaznovanje, če se polula v stanovanju

Sem in tja se pač zgodi, da se pes polula v stanovanju. Če skrbnik v tem primeru kriči nanj ali uvede celo kakšne bolj drastične ukrepe, s tem psa ne bo navadil na to, da se ne lula po stanovanju, temveč ga bo le prizadel in navdal s strahom.

  • Pes nima dovolj igre

Nekaj je, da psa sem in tja med našimi opravili pobožamo in pocrkljamo, nekaj drugega pa je, da se mu posvetimo in se z njim zares igramo. Ne glede na to, kako zaposleno je življenje skrbnika, pes nujno potrebuje, da si vsak dan vzamemo čas zanj in za igro.

  • Pes je kaznovan, ker ga je strah

Ko pes prične kazati znake, da se v določeni situaciji ne počuti lagodno, ga mora skrbnik tiho in mirno iz te situacije odstraniti. Kričanje in pretirana ukazovalnost bosta le še stopnjevala situacijo. Strah pri psih je pogosto razumljen kot agresija. Če psu, ki ga je strah, skrbnik ne ponudi varnega in mirnega ‘zavetja’, mu bo pes sčasoma prenehal zaupati.

  • Nedoslednost

Ne glede na to, ali imamo postavljeno eno pravilo ali petdeset –treba se jih je držati. Če pes ne sme biti na kavču, naj to velja tudi takrat, ko se sicer na njem crklja vsa družina. Sicer psu ne bo jasno, zakaj je en dan kavč prepovedano, drugič pa dovoljeno območje.

  • Ločitev

Dejanje, ki bo psa prizadelo bolj kot karkoli drugega, je ločitev od družine. Situacije, ko pes ne sme biti v družbi družine, pač pa v drugem prostoru ali celo zunaj, so za psa velikokrat težke.  Mi smo cel njegov svet in kaj mu še preostane, če ga izolirano?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.