Življenje s psom

6 razlogov, zakaj vaš pes praska po preprogi

Tudi vaš pes praska in “koplje” po preprogi v dnevni sobi? Praskanje in kopanje je značilno pasje vedenje, saj je bilo nekoč ključno za njihovo preživetje v naravi.

Divji predniki naših psov so nekoč kopali luknje, da so preganjali plen, ki se je zakopal v zemljo, da so ustvarili varne brloge za svoje odraščajoče mladičke in celo ubežali poletni vročini s počitkom v hladni zemlji.

Vaš pasji prijatelj ne praska po preprogi v prizadevanju za preživetje, vendar lahko na njegovo vedenje še vedno vpliva nagon.

Razlogi, zakaj pes praska preprogo

·         To ima v genih

Vsi psi se rodijo z željo po kopanju, vendar so nekatere pasme še bolj nagnjene k temu vedenju kot druge. To so Jack Russel terierji, podganji terierji, jazbečarji, škotski terierji, haskiji, baseti, angleški braki, borderski ovčarji in cairnski terierji.

·         Dolgčas mu je

Ker je kopanje in praskanje po tleh za nekatere pse zabavno, ni nenavadno, da vaš pes praska po preprogi, ko mu je dolgčas. To še posebej velja, če nima redne vadbe ali če nima dovolj igrač, ki bi mu lahko pomagale krajšati čas. Če menite, da vaš pes praska preprogo iz dolgčasa, potem povečajte količino vadbe.

·         Želi si vaše pozornosti

Ali se s svojim psom vedno ukvarjate takoj, ko ga vidite, kako praska po preprogi? Ga morda vsakič pokličete k sebi? V tem primeru lahko vaš pes praska preprogo, ko si želi pozornosti. Naslednjič, ko zalotite psa med praskanjem po preprogi, preprosto odidete stran. Tako se bo kmalu naučil, da s tem vedenjem ne bo dobil pozornosti, ki jo išče.

·         Voha nekaj zanimivega

Ste opazili, da vaš pes ovoha mesto na preprogi, ki ga potem praska? Če je tako, morda praska po preprogi, da bi raziskal vonj. V tem primeru temeljito očistite preprogo.

·         Išče tolažbo

Ali vaš pes praska po preprogi, tik preden se usede na mesto za spanje? Če je tako, potem verjetno poskuša narediti območje čim bolj udobno za svoj spanec. V tem primeru mu ponudite udobno in mehko posteljo za spanje.

·         Je zaskrbljen

Se vam zdi, da vaš pes praska preprogo samo v trenutkih stresa, ko ga pustite samega, ko so zunaj glasni zvoki ali celo, ko so prisotne druge živali? Najboljši način za spopadanje s tesnobnim kopanjem/praskanjem pri psih je, da poskušate čim bolj ublažiti njihov stres. To lahko vključuje vsakodnevno dodatno vadbo, naj bo čim manj časa sam, poskrbite, da ima dovolj in predvsem zanimive igrače, med nevihto mu lahko predvajate pomirjujočo glasbo.

Preberite tudi: Katere talne obloge so najboljša izbira, če imate psa?

To je najboljša izbira talnih oblog, če imate psa

Vir: A-Z Animals