6 uporabnih nasvetov za tek s psom

16. junija, 2023

Tek s štirinožnim spremljevalcem je lahko odličen način, da se povežete, ostanete aktivni in vzdržujete telesno vzdržljivost svojega psa.

Ne glede na to, ali ste izkušen tekač ali tekač začetnik, vključitev svojega kosmatega prijatelja v vadbeno rutino, lahko vašim vadbam doda dodatno veselje in motivacijo.

Preden si zavežete tekaške copate in naredite prve korake, je pomembno upoštevati nekaj nasvetov, da zagotovite varno in prijetno izkušnjo za oba.

Tek vedno prilagodite psu

Preden se lotite tekaške rutine, je ključnega pomena, da ocenite splošno zdravje svojega psa in se posvetujete z veterinarjem. Nekateri psi imajo lahko omejitve zaradi starosti, velikosti ali zdravstvenega stanja.

Uporabite povodec in oprsnico

Tek s povodcem in oprsnico nista bistvena le za varnost vašega psa, ampak tudi za bolj sproščen tek. Povodec naj bo kratek, da ohranite nadzor med tekom. Če svojega psa naučite, da teče z vami in se odziva na osnovne ukaze, bo izkušnja varnejša za vas, vašega psa in druge tekače.

Prilagodite se vremenu

Psa zaščitite pred ekstremnimi temperaturami tako, da ga ustrezno oblečete. V hladnejših mesecih mu po možnosti oblecite plašč, v vročih poletnih dneh pa se odločite za zgodnji jutranji ali pozni večerni tek. Med tekom skrbno spremljajte svojega psa in mu zagotovite veliko odmorov za pitje vode, da preprečite dehidracijo.

Na stranišče pred tekom

Najprej naj pes opravi malo in veliko potrebo, potem pa začnita teči, da vam ne bo treba kilometre in kilometre nositi vrečke z iztrebki.

Po teku voda in nekaj priboljškov

Izogibajte se hranjenju psa neposredno pred ali po teku, da preprečite nelagodje v želodcu. Odločite se za majhne, zdrave priboljške in svežo vodo, da bo vaš pes hidriran in zadovoljen.

Tekaški prijatelj za vse življenje

Začnite s krajšimi razdaljami in postopoma povečujte intenzivnost in trajanje teka. Vedno bodite pozorni na vedenje svojega psa in se ustavite, če opazite znake utrujenosti ali stiske.

Preberite tudi:  5 stvari, ki jih ne počnite na sprehodu s psom.

Vit: DogTime