9 znakov, ki nakazujejo, da pes občuti stres

12. marca, 2020
Težko je ugotoviti, ali je pes pod stresom, še posebej, če ste posvojili odraslega ali starejšega psa in ga ne poznate tako dobro. Zato je zelo pomembno, da ste pozorni na vsako spremembo vedenja, da lahko čim prej ukrepate, ko se pojavi stres …

Kako spoznamo, da gre za stres? Nekaj namigov …

Hitro dihanje

Psi se bodo zadihali, ko jim je vroče ali ko jim je hladno, v drugih situacijah pa drgetanje telesa in hitro dihanje kažeta na neugodje in stres.

Lizanje ustnic ali slinjenje

Še en zapleten, vendar sporočilen znak. Lizanje ustnic je lahko znak podrejenosti v situaciji, hkrati pa pomeni, da je pes nervozen in mu je neprijetno. Podobno je s čezmernim slinjenjem.

Skrivanje in pobeg

Psi obožujejo crkljanje, zato ne bo odveč pozornost, ko bodo iskali samoto. Lahko se poskusijo skriti pod posteljo ali v prazen prostor.

Sploščena ušesa

Ta znak je morda nekoliko bolj očiten. Ušesa so privita nazaj ali popolnoma ob glavi.

Zehanje

Če pes večkrat zeha, sporoča, da mu je neprijetno. To se lahko opazi, predvsem v čakalnici pri veterinarju.

Napete mišice

Veterinar pogosto preveri tudi sklepe in obseg gibanja psa, ker so njegove mišice tako napete. Tako kot ljudje napnemo mišice, kadar smo prestrašeni, zaradi istega razloga to stori tudi pes.

Praskanje

V frustrirajočih, stresnih ali celo vznemirljivih situacijah se lahko pes praska (ali grize, še posebej svoje šape). V tem primeru povprašajmo za mnenje veterinarja, le ta nam bo povedal, ali gre za stres ali kaj drugega.

Čezmerno lajanje

Nekateri čezmerno lajanje pripisujejo pomanjkanju treninga za poslušnost ali dolgčasu, kar se lahko v resnici izkaže za težavo. Vendar je precej pogosto, da psi z lajanjem in zavijanjem izražajo stres.

Neprestana budnost

Pes neprestano gleda okrog sebe in postane pozoren na najmanjši hrup in gibanje, ko se v svojem okolju ne počuti sproščeno.

Pes, ki kaže znake stresa, najverjetneje potrebuje rutino. Rutino – hranjenje in vsakodnevno sprehajanje ob približno istem času, saj spremembe lahko občuti kot stres. Ne pozabite, da psi čutijo, kako se počuti njegov lastnik ali skrbnik. Poskusite se izogniti stresnim situacijam, za katere veste, da psu niso všeč, in poskrbite, da se bo doma počutil varno in sproščeno. Poskrbite tudi za zadostno količino vadbe, saj boste zadovoljni tako vi kot pes. Vadba je najboljše zdravilo za skoraj vsako tesnobno bolezen. Utrujen pes je srečen pes.

Pa še to – ste vedeli, da se stres prenaša z lastnika na psa? O tem si lahko več preberete tukaj. 

Vir: Bark post