Življenje s psom

Brez težav k veterinarju: 7 nasvetov

J C/Pixabay
Mnogi psi se začnejo tresti, ali pa kažejo vsaj znake nelagodja, ko ugotovijo, da gredo k veterinarju. Z nekaj predpriprave obisk veterinarja ni nujno stresen. Kako ga olajšati?

1. Vadimo že doma

Ko tujec z roko seže psu v gobec, ga tipa po telesu, preiskuje ušesni kanal … – to vznemiri vsakega psa. Na to psa lahko vsaj malo privadimo tako, da ga ‘pregledujemo’ doma in če bo med tem miren, ga nagradimo s priboljškom ali igro. Kmalu mu bo jasno, da ne gre za nič groznega, pa še nagrado dobi. Vsaj del tega bo gotovo prenesel tudi v situacijo, ko bo šlo zares.

2. Kot gost, ne kot pacient

Z veterinarjem se dogovorimo za pogovor, kjer bo prisoten tudi naš pes. V ambulanti naj bo prosto spuščen, mi pa se pogovarjajmo z veterinarjem, ki naj psa občasno poboža in mu ponudi priboljšek. Potem odidemo domov in če je možnost, vse to še enkrat ponovimo. Tako bo imel pes veterinarja v dobrem spominu.

3. Ne izgubljajmo časa po nepotrebnem

Bolj ko se bomo nanj pripravili, krajši bo obisk pri veterinarju. Dogovorimo se za termin in bodimo točni. S seboj vzemimo vse potrebne dokumente in izvide. Veterinarju povejmo o vsem opažanjih v zvezi s psom.

4. Opravljanje potrebe pred pregledom

Veliko različnih vonjev, tako v čakalnici kot v ordinaciji, in še pregled, načnejo živce psihično še tako stabilnemu psu. Nervoza, kot tudi pri ljudeh, vpliva na mehur in črevesje. Zato je nujno, da pred obiskom veterinarja psa peljemo na daljši sprehod in mu omogočimo, da opravi potrebo.

5. Tudi sami bodimo sproščeni

Naša napetost, strah in vznemirjenje se prenašajo na našega psa. Zato ostanimo čim bolj umirjeni, globoko dihajmo in krotimo naše živce. Tako bo tudi pes obisk pri veterinarju lažje prenašal.

6. Samo tolažbe ne

Psa pri veterinarju nikakor ne tolažimo, saj bo to njegovo vznemirjenost še povečalo. Bodimo mirni in mu pokažimo, da se mu ne bo zgodilo nič hudega, dokler smo mi z njim.

7. Srečen konec

Ko se vrnemo od veterinarja domov, si vzemimo čas in storimo za psa kaj prijetnega. Igrajmo se, peljimo ga na zabaven sprehod. Pes bo tudi na ta način obisk pri veterinarju povezal s prijetnim doživetjem.

rš, objavljeno v reviji Moj pes