Šolanje in šport Življenje s psom

Hoja s popuščenim povodcem je za vse pasje življenje najpomembnejši dosežek

Hoja psa na popuščenem povodcu se nikakor ne zgodi v nekaj minutah, tudi v nekaj dneh ne, tudi en sam začetni tečaj včasih ni dovolj, v svoji rubriki v reviji Moj pes piše Tone Hočevar, prvi urednik te revije.

“Hoja s popuščenim povodcem je za vse pasje življenje najpomembnejši dosežek pasje vzgoje,” je prepričan.

Avtor se spominja časov, ko jim je Zidarjeva knjiga O psih pomenila brevir, ki ga je znal na pamet skoraj vsak zavzet lastnik psa. Takrat besede skrbnik še niso uporabljali, beseda vodnik pa je pomenila tistega, ki vodi psa le na pravem treningu ali na tekmovanju. Psi so tedaj pogosto tekli ob kolesu na popuščenem povodcu, če bi potegnil na stran, bi bila nesreča lahko usodna.

Časi brez priboljškov, a z izdatno igro

V časih, ko so bili priboljški za pse skoraj bogokletni, je veljalo učenje hoje na popuščenem povodcu s pomočjo zateznih, kovinskih in celo bodečih ovratnic. Slednje Zidarjeva knjiga sicer odsvetuje, priporoča pa zatezne ovratnice. Psa za pravilno vedenje nagradimo z igro, trepljanjem, čohanjem, priporoča Zidar. Psa tedaj ni mogel nihče zastrupiti, postal je tudi zanesljiv čuvaj, saj so ga učili, da od nikogar ne sme ničesar vzeti. Ker so danes le redki psi še čuvaji, so take metode seveda odveč, priboljšek našega kosmatinca čaka v vsakem žepu.

Skupna hoja pomembnejša od »vaje poleg«

Razvoj potrošniške družbe je prinesel številne pripomočke za učenje psov. Bolj kot kdaj prej pa taki pripomočki pomagajo ljudem, ki pse, ki so zdaj družabniki, ne več »sredstvo« za čuvanje imovine, naučijo hoje na popuščenem povodcu. To je temelj vsega drugega v obdobju, ko nas kuža spremlja tako rekoč vsepovsod. Bistvo učenja ni več »vaja poleg«, ki bo zmagovalna na tekmovanju ali na izpitu ob koncu pasjega šolanja, ampak sproščena skupna hoja po ulici, tudi med polji ali po gozdu.

Pomočniki: priboljšek, kliker in povodci

Pravo veselje je videti kužka, ki gre ob vodniku skoraj tako kot na pasji tekmi ob vaji poleg, pa vendar je jasno videti, da tako obnašanje ni naučeno na silo, tudi ne z namenom stroge discipline. Pomaga priboljšek, njegov pomočnik pa je kliker, ki je v začetku učinkovit skupaj s priboljškom, pri temeljnem šolanju pa v poznejših fazah priboljšek nadomesti. Potrebujemo še običajen, kratek in dolg povodec in morda posebne pripomočke, ki so za učenje bolj trdovratnih »pasjih primerkov« že kar nujni.

Posebni pripomočki

Med posebne pripomočke, ki izjemno olajšajo delo, vsekakor sodi oglavnica, tako imenovani halti, poznamo jih tudi v drugačnih oblikah, kot posebne oprsnice. Oglavnica pomaga vodniku, da psa usmerja brez sile, psu pa ne dovoli, da bi vlekel in se obračal po svoje. Nameščena je namreč na glavi. Podobno vlogo ima posebna halti oprsnica.

Najmanj pol leta učenja

Hoja na popuščenem povodcu je tisto, kar nujno potrebujemo za vse pasje življenje! Zanesljiva hoja bo kronala naše delo šele po nekaj mesecih, običajno traja pol leta, da pes sproščeno hodi ob nas.

 

 

.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.