Izbira psa zgolj na podlagi videza je pogosto napačna

15. avgusta, 2020
Ljudje smo vizualna bitja, kar pomeni, da pri izbiri interesov v našem življenju veliko vlogo igra ravno videz. Izbira psa ni nobena izjema.

Pri izbiri živali se zdi, da ima ima videz še posebej dodano vrednost, saj bodoči skrbniki psov ponavadi ravno na podlagi tega sprejemajo odločitve. Vendar se žal izbira psa zgolj na podlagi videza pogosto izkaže kot napačna.

Posamezniki se sicer pozanimajo glede glavnih posebnosti značaja posamezne pasme, a se kasneje hitro izkaže, da je nek splošen opis značilnosti psa lahko zavajajoč. Značaj psa je odvisen od individualnega odraščanja in nanj lahko vplivajo tudi dejavniki iz okolja.

Nekateri so celo tako zelo prepričani v svoje kinološko znanje, da menijo, da bodo lahko psa prevzgojili, ne glede na njegove že v osnovi bolj izrazite nagone. Tako si npr. družina, ki je veliko časa odsotna in ima poleg službe še dodatne obveznosti, v skriti želji po nekem »filmskem psu«, želi psa pasme beagle. Znano je, da imajo psi te pasme izrazit nagon po lovu in je za njihov zdrav razvoj zadovoljevanje enega izmed glavnih nagonov bistvenega pomena. Namesto, da bi vso svojo energijo usmerili v iskanje zanimivih vaj, kjer bi se lahko vključevala vsa družina, se še vedno prepogosto večina skrbnikov zanaša zgolj na sprehod. Sprehod skozi mestni vrvež po možnosti brez možnosti ovohavanja za takega psa ne pomeni nič. Zelo verjetno je, da bo tak pes kmalu razvil vrsto nezaželenih vedenj. Ko skrbniki ugotovijo, da je njihov pes čedalje težje vodljiv, so kmalu postavljeni pred dejstvo, da mu niso več kos. Nato se pojavi iskanje rešitev, ki ponavadi niso v nobeno korist psu.

Skrbniki, ki se jim že od samega začetka skupne poti s psom ne zdi vredno vanj vložiti nekaj dodatnega časa in energije, ponavadi tudi v primeru težav posegajo po hitrih rešitvah, ki dolgoročno ne prinašajo dobrih rezultatov. Tako prisrčen in prej zelo všečen pes kar naenkrat postane breme celotne družine. Žal skrbniki ne vedo, da bi lahko s preprostimi ukrepi bistveno spremenili vedenje njihovega psa. Zaradi tega se ti psi hitro znajdejo v zavetišču ali pri drugih skrbnikih. Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da je teh psov čedalje več.

Ob izbiri psa je potrebno vedno pogledati širšo sliko, ne zgolj videz psa, ki je lahko pogosto zavajajoč.

Katjuša Rajovec (Zavod Muri)