Česa vse nas pes lahko nauči?

24. oktobra, 2018
Čeprav se imamo ljudje za kronstvo sveta, se lahko veliko stvari naučimo od naših psov. To lahko potrdi vsak skrbnik, ki ima vsaj malo izkušenj.

1. Nedvoumna komunikacija

Pasje ‘govorjenje’ je bolj razumljivo in neposredno kot večina človeškega besedičenja. Ljudje bi se lahko pri naših psih zgledovali po preprostosti, razumljivosti in nedvoumnosti njihovih sporočil. To bi nam v službi in zasebnem življenju prihranilo ogromno časa, nesporazumov, jeze in energije. Predvsem še, če bomo pri naši neposrednosti ostali prijazni in ljubeznivi – tako kot naši psi.

2. Živijo tukaj in zdaj

Psi so sproščeni in preprosto neposredni, tako jim ne moremo ničesar zameriti in ničesar jim ni treba obžalovati; takšni kot so navznoter, so tudi navzven. Živijo, občutijo in razmišljajo po načelu ”tukaj in zdaj”. S takšnim načinom bi se tudi človek lahko rešil marsikatere skrbi oz. negativnih čustev, življenje bi bilo lepše in bolj sproščeno. Če bi naš pes govoril, bi nam zagotovo rekel: ”Sprosti se, uživaj dan.”

3. Učijo nas pokončnosti

Pogosto se zgodi, da nas kaj skrbi, da v nas tli tiha jeza, da ne najdemo rešitve. Psi pa svoje težave, ki jih imajo z okoljem, neposredno in takoj razčistijo. Ko to opravijo, je zanje stvar rešena, življenje teče naprej. Naučimo se te pokončnosti in neposrednosti pri reševanju težav, namesto da dopustimo, da nas skrbi razjedajo ure in ure.

4. Stvari na svojem mestu

Psi ne poznajo demokracije, potrebujejo nekoga, da jih vodi, to jim je všeč. Skrbniki lahko to zlahka pozabimo in smo s psom preveč ”mehki”. Za psa je pretirana prijaznost znak slabosti, zato je bolje, da rečemo ”Rino, sem!” kot pa ”Rinček, ali boš prišel k meni …”. Nedvoumna in kratka zahteva bo delovala bolj pozitivno kot pa prosjačenje. In to, da smo kratki in jasni, deluje tudi sicer, v življenju. Ljudje cenimo ljudi, ki trdno stojijo na svojih stališčih.

5. Stalno so radovedni

Zdrav pes je radoveden in zelo odprt, stalno ga zanima, kaj ga čaka za ovinkom. Življenje je polno zanimivih stvari, ki se jih je treba naužiti. Nauk je jasen, kajne?

6. Načelo preprostosti

Čeprav je ponudba pasje opreme neskončna, barvita in raznolika, psa še vedno najbolj razveseli palica, ki jo privleče iz bližnje hoste. Pes je v svojem bistvu preprosto bitje. Mi pa tudi, če le pustimo, da preprostost znova pride na plan.

7. Izogibajmo se obremenitvam

Psi delujejo po načelu: najprej eno stvar, nato drugo … Najprej skopljejo luknjo, potem lajajo, tekajo … Psi niso ustvarjeni tako, da bi želeli delati več stvari hkrati. Človeško življenje pa je povezano s stalno napetostjo, delo ni nikoli narejeno, delamo več stvari hkrati, posledično ima vse več ljudi povišan tlak, težave s srcem … ”Več stvari naenkrat ne vodi nikamor,” nam sporočajo psi.

8. Dovolj spanja

Pes prav dobro ve: če je utrujen, si bo malce odpočil. Pa mi? Ko potrebujemo počitek, si ga privoščimo, to je naložba v zdravje, produktivnost, pozitivno energijo …

9. Podarjanje veselja in radosti

Nevrologi so že zdavnaj dokazali, da smeh polepša in podaljšuje življenje. Deluje celo, če usta raztegnemo v nasmeh, čeprav v resnici nimamo razloga za veselje. Ko smo z naših psom, nas ta stalno razveseljuje, vedno je dobro razpoložen, pripravljen na igro, stalno se nas trudi razveseliti. Hvala, pasji prijatelji!

Učimo se od njih …