Kaj pa, če srečamo medveda?

10. julija, 2020
Srečanja z medvedom so pri nas redka, pa vendar je dobro vedeti, kakšno je v primeru, da srečamo medveda, priporočeno obnašanje.

Prvo in osnovno pravilo je, da je pes v gozdu vedno na povodcu in da gozd raziskujemo po uhojenih poteh. »Če pes naleti na medveda in ga razdraži, bo v iskanju pomoči medveda privedel naravnost k lastniku,« pravijo v zavodu Kočevsko.

Ob obisku gozda moramo opozarjati nase (z govorom), še posebej pri prehodu skozi gosto vegetacijo in na nepreglednih območjih, da medveda ne presenetimo. »Če opazite medveda, se mu nikoli ne približujemo in ga ne motimo (na primer z metanjem kamenja), prav tako se nikoli ne približujte medvedjemu brlogu.

Nikoli ne hranimo medveda, četudi je videti prijazen in zvedav, in se mu ne približujemo, ko se hrani, saj se lahko odloči, da bo vir hrane branil pred vsiljivcem,« povedo sogovorniki.

Ob morebitnem srečanju z medvedom pa v zavodu Kočevsko pravijo, da je najbolj pomembno, da ostanemo mirni. Ko medved zazna človeka, običajno takoj zapusti območje, še preden zaznamo njegovo prisotnost: »Medved se lahko dvigne na zadnje noge, da preveri okolico – s to držo ne izkazuje napadalnosti, ampak radovednost. V tem primeru opozorite nase z mirnim glasom in se počasi umaknite v smeri prihoda. Nikoli ne tecite. Če se znajdete v neposredni bližini medveda (tudi ko gre za medvedko z mladiči) obstanite, bodite mirni in se počasi umaknite v smeri, od koder ste prišli. Premikajte se počasi, brez hitrih gibov in brez kričanja.«

Poudarijo še, da je eden izmed glavnih vzrokov za konflikt med človekom in medvedom ta, da medved hrano povezuje s prisotnostjo človeka. Zato je pomembno, da ostankov hrane ali drugih organskih odpadkov ne odlagamo v gozdu ali v bližini gozdnega roba, planinskih koč …

Špela Šimenc (celoten prispevek si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes)