Nasveti Življenje s psom

Kako pomagati svojemu psu živeti dlje?

Foto: adobestock

Skoraj vsak skrbnik psa si želi, da bi njegov pes živel večno. Navsezadnje ni nič tako izpolnjujočega kot imeti zvestega, ljubečega psa.

Čeprav se vsi strinjamo, da psi polepšajo naš vsakdan, pa nam je vsem težko sprejeti dejstvo, da imajo krajšo življenjsko dobo kot mi. A nova študija namiguje, da imamo lahko več nadzora nad tem, koliko časa bo naš pes živel …

Kaj vpliva na življenjsko dobo psa?

Raziskave kažejo, da na pričakovano življenjsko dobo psa vplivata predvsem pasma in velikost. Manjši psi živijo povprečno med 14 in 16 let. Srednje velike pasme običajno živijo med 10 in 12 let, velike pa približno 7 do 10 let. Mešane pasme živijo dlje od čistokrvnih. Pričakovana življenjska doba pa ni odvisna le od teh dveh dejavnikov.

Promocijsko sporočilo

Po ugotovitvah študije iz leta 2023, ki so jo izvedli znanstveniki z Univerze v Arizoni (ASU), Univerze v Washingtonu in šol za medicino na Univerzi Texas A&M, imajo dejavniki, kot so skupni dohodek gospodinjstva, starost lastnika psa, čas, preživet z otroki v gospodinjstvu, ter socialno omrežje psa, velik vpliv na zdravje in dolgoživost psa.

Raziskovalna ekipa je prišla do zaključkov na podlagi podrobnega anketiranja več kot 21.000 lastnikov psov. Zanimiva je ugotovitev, da je vpliv socializacije na zdravje in dolgoživost psa petkrat močnejši kot vpliv drugih dejavnikov.

Preberite tudi: Pričakovana življenjska doba psov: kako dolgo bo živel vaš pes?

Pričakovana življenjska doba psov: kako dolgo bo živel vaš pes?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.