Teh 10 pasem psov ima dolgo življenjsko dobo

6. januarja, 2022

Psi imajo različno dolgo življenjsko dobo, vsem pa je skupno to, da je ta vedno prekratka. Katere pa so tiste pasme psov, ki v povprečju živijo najdlje?

Pogledali smo, katere pasme psov nam bodo – z malo sreče – družbo delale kar se da dolgo.

1. Čivava

Ta majhna in izjemno simpatična pasma psov je na svetu ena najbolj priljubljenih. Čeprav majhne, se v resnici čivave ne zavedajo svoje ranljivosti, saj so hrabre in velike po srcu, svojo družino pa ščitijo za vsako ceno. Ker nimajo veliko gensko pogojenih bolezenskih predispozicij, imajo dolgo življenjsko dobo, v povprečju 17 let.

2. Ši-cu

Tudi ši-cu, še en priljubljen ‘malček’ se lahko pohvali z dolgo življenjsko dobo. Ta v povprečju znaša 15 let. Morda gre to pripisati njihovi precejšnji umirjenosti in dejstvu, da niso zelo energični in ne lajajo veliko.

3. Jack Russel terier

Kot večina terierjev, je tudi Jack Russel poln energije in vedno željan novih nalog in izzivov. Ta energijska bombica, ki v osnovi nima večjih zdravstvenih težav,  nam bo v povprečju lepšala življenje 14 let.

4. Maltežan

Maltežan, še en predstavnih manjših pasem, je igriv pes, poln energije. Zanimivo je, da ženske predstavnice v povprečju živijo eno leto dlje od moških. Povprečna življenjska doba je sicer 15 let.

5. Beagle

Najstarejši predstavnik pasme beagle naj bi živel kar 27 let! Povprečni predstavniki te izjemno cenjene lovske pasme pa dočakajo 12 let.

6. Jazbečar

Še en štirinožec z neomejeno zalogo energije, ki nas bo razveseljeval dolgo časa, je jazbečar. Ta pasma je izjemno zdrava, če le ima prehrano, ki ji ustreza. Poleg tega pa tudi življenjsko okolje – zaradi specifične anatomije veliko stopnic zanj ni primerno. Ob vsem tem bo v povprečju živel 13 let.

7. Kodrasti bišon

Ljubek kodrasti bišon je izjemno prijeten sopotnik, ki dobro shaja tako z majhnimi otroki, kot z drugimi živalmi. Kljub videzu pa to ni plišasta igračka, pač pa pes s svojim karakterjem. V povprečju nam bo družbo delal 13 let.

8. Zlati prinašalec

Eden najbolj priljubljenih psov na svetu je med večjimi pasmami tudi eden najbolj zdravih in tistih z najdaljšo življenjsko dobo. Ta znaša 12 let. Zlati prinašalci so zares zlati po srcu in vzljubijo skoraj vsakogar, ki ga spoznajo.

9. Avstralski ovčar

Tudi avstralski ovčar, vedno bolj priljubljena, izjemno aktivna in energična pasma, se uvršča na seznam psov z dolgo življenjsko dobo (v povprečju 15 let).

10. Yorkshirski terier

Yorkshirski terier, ljubkovalno ‘yorkie’, je majhna pasma s čudovito, svilnato dlako, predstavniki so igrivi in energični in prav nič čudnega ni, da njihova priljubljenost narašča. V povprečju živijo od 13 do 16 let.