Življenje s psom

Kako pripraviti mladička na spanje? (Svetuje veterinar)

foto: adobestock
Ko pripeljemo mladička domov, je zelo vznemirljivo, a je lahko tudi naporno. Ena prvih stvari, ki se jih mora mladiček naučiti, je urnik spanja.

Sicer je to odvisno od pasme psa, starosti in aktivnosti čez dan, a mladički spijo veliko – nekje od 12 do 20 ur na dan.

Veterinarka Dr. Rania Gollakner svetuje, kako mladičku pomagati, da se nauči dobrih spalnih navad.

Mladiček naj ima svoj prostor za spanje

Boks prave velikosti s primernim ležiščem je koristen za uvajanje spalnih navad, kjer se mladiček nauči, da je to miren in varen prostor za počitek. V boksu naj ima odejo ali jopico, ki ima vaš vonj, da se bo počutil bolj varnega.

Priprava na spanje naj bo vsak dan enaka in ob istem času

Zadnji obrok dneva naj bo vsaj tri ure pred spanjem. To mladičku daje dovolj časa za prebavo in da ga pred spanjem odpeljete še na stranišče. Ko kužka daste spat v boks, morate zaspati ali pa se pretvarjati, da spite tudi vi. Če ste še budni, aktivni in povzročate hrup, se vam bo kuža želel pridružiti in ne bo zaspal.

Kaj storiti, če mladiček joka?

Obstajata dva glavna razloga, zaradi katerih mladiček joka ponoči: mora na stranišče ali pa želi pozornost. Če je mladiček pravkar odšel na stranišče, a še vedno joče, ga potolažite tako, da ga nežno in tiho pomirite s svojim glasom ali pa mirno sedite ob boksu, dokler ne zaspi. Ne komunicirajte s kužkom na način, ki bi ga vznemiril ali razigral. Prav tako ga ne izpustiti iz boksa kot odgovor na njegov jok. S tem se bo navadil, da vas bo zbudil preprosto zato, ker mu je dolgčas. In zapomnite si: čeprav ne želite ugoditi njegovemu joku, ko si le želi pozornosti, kužka nikoli ne kaznujte za jok ponoči.

Kako pogosto se kužki ponoči polulajo?

Mladički morajo na stranišče vsaki dve do štiri ure. Če vaš mladiček joka ponoči; je buden ali nemiren; in je minilo vsaj nekaj ur, odkar je šel nazadnje na stranišče, potem ga tiho odpeljite ven. Takoj po lulanju se vrnite noter in se tiho vrnite v posteljo.

Sčasoma se bo mladiček naučil vaše spalne rutine in se bo zjutraj zbudil ob isti uri kot vi. Vendar ne pozabite: kužki morajo hoditi na stranišče pogosteje kot odrasli psi, zato je nočno vstajanje nekaj običajnega, dokler mladiček ne odraste. Z veliko ljubezni, potrpežljivosti in ustaljeno rutino vam bo zagotovo uspelo.

Vir: PetMD


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.