Kako učinkovito očistiti pasje ležišče – tudi neprijetnih vonjav?

24. marca, 2022

Naši hišni ljubljenčki preživijo veliko časa na svojih posteljah. Če se postelja ne vzdržuje pravilno, se lahko zamaže zaradi olj s kožuha ljubljenčka, prav tako pa lahko začne oddajati neprijeten vonj.

Tu je nekaj nasvetov, kako učinkovito očistiti pasjo in mačjo posteljo.

Odstranjevanje prahu in dlak

Prvi korak pri čiščenju ležišča za hišnega ljubljenčka je, da ga odnesete ven na prosto in stresete, da odstranite vse dlake. Če imate pri roki manjšo palico, lahko nežno udarite po hrbtni strani postelje, da odstranite še prah.

Strojno pranje

Psi in mačke na svoji koži proizvajajo olja, ki se med poležavanjem in spanjem prenašajo na tkanino ležišča. Najboljši način za odstranitev teh olj je, da posteljo operete v pralnem stroju. Uporabite pralni prašek brez barvil in dišav, ki lahko dražijo kožo vašega ljubljenčka.

Za uspešno odpravljanje bolh je treba očistiti tudi notranje okolje

Če sumite, da so v postelji lahko bolhe, jo pustite nekaj ur v vroči vodi, preden jo operete v pralnem stroju. Dodajanje skodelice belega kisa v ciklu izpiranja lahko pomaga pri boju proti bolham.

Ročno pranje

Če imate posteljo za hišne ljubljenčke, ki ni pralna v stroju, jo operite ročno. Voda za pranje ležišča naj bo čim bolj vroča. Uporabite majhno količino šampona za hišne ljubljenčke ali tekočega mila za pomivanje posode, da boste odstranili olja s tkanine. Če menite, da ima vaš ljubljenček bolhe, jih lahko odstranite z ležišča s pomočjo majhne količine šampona proti bolham in klopom.

Ležišče naj se posuši na soncu

Čisto ležišče postavite na sonce, da se posuši. Močna UV svetloba bo ležišče še dodatno “razkužila”.

Vzdrževanje med pranji

Z rednim sesanjem odstranite odpadlo dlako in druge majhne delce, ki lahko omogočijo rast plesni. Namesto sesalnika lahko uporabite tudi valjček z lepilnim trakom. Za odstranjevanje neprijetnih vonjav pa uporabite sodo bikarbono, ki jo potresete po ležišču in jo pustite učinkovati vsaj 2 uri, potem pa jo posesajte s sesalcem.

 

Vir: Hepper