Kdaj se končata žvečenje in grizenje pri mladičkih?

10. junija, 2022

Psi uporabljajo usta za interakcijo s skoraj vsem v svojem okolju. Mladički morajo razviti to spretnost, kar lahko privede do tega, da med raziskovanjem širšega sveta okoli sebe pogrizejo vse, kar je na vidiku.

Mlečni zobje so pri psih manjši in finejši od stalnih zob, ki bodo sčasoma zrasli in jih nadomestili. Približno pri štirih mesecih psi začnejo izgubljati mlečne zobe in jim začnejo izraščajo stalni zobje.

V tem obdobju se najbolj intenzivno pojavlja grizenje in žvečenje čevljev, igrač, oblačil, kablov, pohištva itd. Potem se intenzivnost žvečenja zmanjša in v večini primerov tudi povsem konča.

Odvajanje od grizenja

Čeprav je grizenje normalno vedenje mladičkov, ni zaželeno, ko pes odraste. Grizenja se odvadijo pri bratih, sestrah in materi, saj jim le ti jasno in močno pokažejo, da se ne grize. Nekateri mladički se bodo hitro in naravno naučili zaviranja ugriza. Drugi bodo potrebovali malo pomoči. Če vas kuža med igro ugrizne, preprosto prekinite igro in mu dajte igračo za žvečenje. To ponovite vedno znova, dokler ne usvoji pravilnega vedenja. Ko se lepo obnaša, ga pohvalite, pobožajte in mu ponudite priboljšek.

V primeru, da mladiček ne preneha z grizenjem poglejte širšo sliko, ali je dlje časa sam, je pod stresom, kaj ga vznemirja. Grizenje je lahko na neki način tudi sproščanje frustracij. Zato psu zagotovite več pozornosti, družbe in gibanja, vse to lahko zmanjša tesnobo in stres. V primeru, da se grizenje ne konča, poiščite pomoč strokovnjaka.

 

Vir: Animal Wised