Ko pes krade mački hrano – ali obratno

13. julija, 2021
Prav gotovo ste že kdaj videli, slišali in doživeli, da je pes mački snedel mačjo hrano ali pa je bila situacija obratna.

Sosedov travnik je vedno bolj zelen in pri hrani naših kosmatih prijateljev ni nič drugače. Pa je takšno početje lahko nevarno in kakšne so posledice?

Mačka prav gotovo ne bo začela lajati in pes ne mijavkati. Res je, da so psi pogosteje tisti, ki kradejo, saj so mačke v osnovi dosti bolj izbirčne pri prehrani in se pogosto zgodi, da ne povohajo niti svoje. Dejstvo je, da nam življenje s psom prinese marsikatere izzive in kraja hrane je eden izmed bolj pogostih, vsaj pri tistih psih, ki so požrešnejši. Če si gospodinjstvo delite še z mačko, bo pes prej ali slej naletel na ostanke mokre hrane ali briketov. V večini primerov jo bo odnesel brez večjih posledic, včasih se bo lahko kraja hrane kasneje izkazala kot mehko blato. Večjih zapletov ni za pričakovati, a seveda najbolj elegantna rešitev je ta, da mačko hranite na dvignjenih površinah, kamor pasji gobčki ne (do)sežejo.

Industrijsko pripravljena hrana za pse in mačke se razlikuje predvsem glede na količino beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in vlaknin. Hrana za mačke načeloma vsebuje več beljakovin, obvezno ji je dodan tudi tavrin. Gre za esencialno aminokislino, ki je mačke za razliko od psov ne morejo sintetizirati same. Je sicer naravno prisotna v mesu, vendar toplotno občutljiva, zato jo je treba v hrano dodati.

A bolj kot tavrin je lahko pri mnogih psih težava beljakovinsko močnejša hrana, zlasti če imajo morebitne druge zdravstvene težave, zaradi katerih je predpisana hrana z manjšim odstotkom beljakovin. Odvisno od resnosti težav, ampak v takih primerih je lahko že ena mačja večerja dovolj za večje težave pri psih. Pri mačkah pa je tako, da ji en pasji obrok ne bo naredil škode, če bi jo pa na dolgi rok hranili s hrano za pse, bi lahko prišlo do pomanjkanja tavrina in s tem povezanimi težavami, kot je npr. slepost.

Med pasjo in mačjo hrano so seveda razlike tudi v mikrohranilih, saj je tako ena kot druga hrana prilagojena specifičnim potrebam posamezne vrste. Dolgoročno hranjenje z napačno hrano, torej psov z mačjo in mačk s pasjo, bi lahko vodilo predvsem v malnutricijo, česar pa si seveda nihče ne želi. Občasno ukradena hrana ne bo naredila nobene večje škode, vendar je seveda pametno, da se izognete tudi temu.

Lena Gregorčič