Ko v dom pride nov pasji mladiček

19. oktobra, 2020
Ko v dom pride nov pasji mladiček, običajno sledi obdobje rahle zmedenosti,saj nismo povsem prepričani, kje začeti. Prispeli smo domov, kaj pa sedaj?

Če smo psa kupili od odgovornega vzreditelja, nas je ta že seznanil z kupom informacij in nam morda tudi pisno dal navodila, kako se rokovati s pasjim mladičkom. Pa vendar se teorija vedno razlikuje od prakse.

Veliko lažje nam bo, če bomo stvari, kot so hrana, oprema za sprehode, pripomočki za nego, transport … nakupili že pred prihodom mladička.

Dajmo mladičku čas, da se privadi na novo okolje.

Seveda smo ob novem mladičku vsi družinski člani navdušeni in bi radi mladička ves čas ljubkovali in se z njim ukvarjali, pa vendar se moramo zavedati, da je to pasji dojenček, ki prav tako potrebuje počitek in čas, da se privadi na novo okolje. Sploh če je kuža posvojen in ima kakšne slabe izkušnje, je ključnega pomena, da vanj ne silimo. V vsakem primeru se usedemo na tla na njegovo višino in čakamo, da mladiček sam pokaže interes za nas. Če sploh ne želi opravka z nami se umaknimo in počnimo stvari po svoje, vmes mu lahko ponudimo obrok hrane, ki jo je bil vajen že od prej, da ne bo prebavnih težav. Lahko mu nastavljamo na tla brikete, ki vodijo do nas in ga pobožajmo, če sam pokaže interes. Prve dni naj mladiček spi ob naši postelji v svojem ležišču na tleh, saj bo zanj ločitev od mame, bratcev in sestric že tako dovolj stresna. Seveda je za psa najbolje, če ima ves čas dostop do svojega krdela, torej do nas. To ni pomembno samo v obdobju mladička, pač pa tudi v odrasli dobi.

Navajanje na sobno čistočo

Zlato pravilo je, da mladički lulajo na približno dve uri oziroma po vsakem igranju, pitju, hranjenju, spanju. Okvirno lahko mladiček zadrži potrebo glede na število mesecev starosti. Pomembno je, da se približno ravnamo po tej časovnici in smo pozorni na znake, kot so hoja v krogu, ovohavanje tal, hoja sem ter tja. Kadar se nam zazdi, da mladička tišči, ga nemudoma dvignemo, nesemo na travo in rečemo »lulaj«. Če in kadar mladičku uspe opraviti potrebo zunaj, ga iskreno pohvalimo in nagradimo. Nesreče se bodo dogajale in so neizbežne, mladički namreč še nimajo dovolj razvitih mišic in zaradi tega ne morejo zadržati dolgo časa. Če se ponesreči, lahko rečemo odločen »ne« in mladička kljub temu nesemo na primerno mesto zunaj in rečemo »lulaj«. Kmalu bo že povezal. Tukaj sta tako kot pri vseh stvareh pomembna potrpežljivost in doslednost.

Učenje novih stvari

Učenje naj bo postopno, vendar začnimo takoj, ko mladička dobimo, oziroma, ko se vsaj malo sprosti v svojem novem domu. Takoj postavimo pravila in meje, ki jih želimo, da jih mladiček in ostali člani družine upoštevajo. Pravila naj bodo taka, ki bodo veljala ves čas, ne samo v fazi mladička. Ne želimo si namreč zmedenega psa, ki smo mu , dokler je bil mladiček, dovolili, da skače po nas in nas grize, kasneje pa smo se odločili vse to prepovedati. Dokler je pes še mladiček je vse prisrčno, zato marsikdo niti ne pomisli, da bo nekoč majhen psiček zrasel v velikega psa, takrat pa bodo stvari, ki so zdaj prisrčne nezaželene in morda tudi nevarne. Če tako na primer ne želimo psa, ki vleče na povodcu, ga začnimo učiti pravilne hoje že od majhnega.

Začnemo graditi na odnosu

Mladička bomo najhitreje navadili nase, če se bomo z njim veliko ukvarjali, ga učili zabavnih stvari, se z njim igrali, iskali skupne interese, iskali psičkove talente in s tem zaposlili njegove možgane. Številne raziskave pa dokazujejo, da se s psom ljudje največ povežemo tudi skozi sprehode, če le te znamo narediti psu zanimive in zabavne. Seveda pa mora biti pes na sprehodu vodljiv, drugače bo sprehod le še dodatno obvezno opravilo in stres.

Vaje naj bodo kratke in usmerjene tako, da bo kuža uspešen

Mladički se hitro utrudijo, naveličajo in izgubijo koncentracijo. Zatorej če učimo mladička na primer »sedi« ponovimo vajo le nekajkrat, najbolje da ponavljamo večkrat dnevno po par minut naenkrat. Izrednega pomena je tudi, da vaje nastavljamo tako, da bo kuža uspešen, saj mu bomo s tem krepili željo po delu z nami.

Obisk pasje šole je odlična izbira

V pasji šoli se bo mladiček naučil primerne igre, socializacije z drugimi mladički in interakcije z ljudmi. Inštruktor pa nam bo pokazal, kako se v praksi stvarem streže.

Socializacija je ključnega pomena

Kar si želimo od odraslega psa – vse to se prične graditi, ko je naš štirinožec še mladiček. Ključ do vzgojenega, dobro socializiranega psa je, da ga navadimo na okolico in vse, kar sodi vanjo. Mladička je potrebno začeti navajati na ljudi, na druge živali, na vožnjo v avtu, na nego, na potovanja …

Več pozitivnih izkušenj, kot bo imel kot mlad pes, bolje je. Marsikateri pes se boji kolesarjev, invalidskih vozičkov, drsečih površin, zato psa navajajmo tudi na zanj stresne situacije in stvari.

Anja Kosi