Življenje s psom

Ne prepustite svojega psa v nemilosti zapuščinskih razprav

foto: adobestock
Čeprav nas naši psi načeloma žal zapustijo pred nami, se nemalokrat zgodi tudi nasprotno. Zaradi nepredvidljivih življenjskih situacij skrbniki psa zapustijo, še preden umre on sam. Takšnih žalostnih usod nihče ne načrtuje, zato pes največkrat postane odgovornost svojcev oz. dedičev pokojnika.

Za psa je žalovanje povezano predvsem z izgubo občutka varnosti in rutine. Nenadoma se namreč znajde v popolnoma drugačnih situacijah, kot jih je poznal prej. Seveda pa se ves ta čas, ko se mora privaditi na nove ljudi, morda celo novo življenjsko okolje, “sprašuje”, kdaj se vrne oseba, ki jo je imel za najboljšega prijatelja.

Nekateri psi žalujejo tako, da se želijo izolirati in nenehno iščejo umik v mirne kotičke, drugi morda odklanjajo hrano in igro. Ves čas namenjajo čakanju pred vhodnimi vrati ali za ograjo dvorišča v upanju, da se njihov skrbnik vrne. Psi so zelo potrpežljivi in vztrajni, zato lahko obdobje pričakovanja vrnitve njihovega skrbnika traja tudi po več tednov.

Najpomembneje je, da ob izgubi skrbnika psu poskusimo vzpostaviti njuno rutino tudi v prihodnje. Čas za sprehode in počitek prilagodimo prejšnjim uram, vsaj za toliko časa, da se pes privadi na nas. Ne vozimo ga na izlete ali v nove kraje, med množico ljudi, saj ga s tem še dodatno zmedemo in utrujamo. V domačem okolju poskrbimo za čim več novih vonjav, da lahko zaposli svoje možgane. Pse aktivnosti, ki vključujejo vohanje, sproščajo. Če odklanja hrano, mu poskusimo ponuditi nove okuse, ki bi utegnili pritegniti njegovo pozornost.

Vsekakor ljudje pogosto nis(m)o pripravljeni na primere, kot je naša smrt, in ne razmišljamo o tem, kdo bo poskrbel za našega psa. Pravno gledano pa je pes žal še vedno obravnavan kot predmet. Skupaj z našo nepremičnino in avtomobilom ter vikendom na morju torej dediči dobijo še živo čuteče bitje. Našega psa v primeru smrti skupaj z dediščino podedujejo svojci oziroma zakonsko opredeljeni dediči. Tako usoda našega psa postane njihova odločitev. V izogib neprijetnim situacijam, ki niso v dobrobit psu, je za osebe, ki dedujejo naše premoženje, smiselno opredeliti naloge in dolžnosti glede oskrbe psa. Le-te se lahko opredelijo in zapišejo v oporoki. Obstajajo pa tudi alternativne možnosti, kjer se lahko v zameno za plačilo dogovorimo za namestitev psa in oskrbo v “hotel”. Nikakor pa ne smemo prihodnosti našega psa prepuščati naključjem.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.