Pasji konflikti: Najbolj pametno se jim je izogniti

19. novembra, 2022
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes - povzeto po reviji Moj pes

Tudi psi se včasih zapletejo v nekoliko slabše medsosedske odnose, še zlasti, če v  soseščini sobivajo zelo različne pasme. V tem primeru se je morebitnim ali že nakazanim možnim konfliktom izogniti, kot pa preizkušati meje strpnosti.

Tudi če gre za pse, ki sicer niso konfliktni, lahko kratek stik ali neljub dogodek s sosedovim psom onemogoči mirno srečevanje. Če na primer šibkejši pes zaradi strahu zarenči na močnejšega, je konflikt neizogiben.

Ne tvegajte!

Tveganje ne bo prineslo dobrega izida saj se bo srečanje skoraj zagotovo končalo s konfliktom. »Začeti je treba delati na primernem spoznavanju psov. Svetujem druženje na primerni razdalji, pri čemer se je treba  zavedati, da so vsa agresivna vedenja (lajanje, zaganjanje, renčanje, šavsanje …) zgolj znaki za povečanje razdalje. To je naravni del pasje komunikacije,« pove Nina Jerot iz CoolDog in doda, da je takšno vedenje zgolj znak, da se pes ne počuti dobro ob prisotnosti drugega psa ali pa mu ta predstavlja veliko grožnjo. Lastnik psa, ki je slabše socializiran, naj po njenih besedah poišče pomoč pri svetovalcu za pasja vedenja in skupaj sestavita plan dela za spreminjanje čustvenega stanja psa.

Priporočljiva je preventiva

Da gre za kompleksno težavo, pa pravijo v Alfakanu. Skrbnikom psov, ki sta v konfliktu, svetujejo, naj preventivno peljeta psa na sprehod takrat, ko je možnost za nastanek konflikta najmanjša. »Na tem mestu je potrebno poznavanje pasje telesne govorice, da lahko oceni situacijo in reakcije obeh psov,« dodajajo pri Alfakanu.