Življenje s psom

Pes v varstvu: 3 nasveti, kako pripraviti psa na varuško

Ne glede na to, ali najamete varuško, ki bo poskrbela za vašega psa le za en dan, ali se odpravljate na daljše počitnice, je pomembno, da psa pripravite na varuško.

Psi so inteligentne, družabne in predane živali, ki lahko občutijo veliko stisko, ko se soočijo z novimi situacijami ali ločitvijo od družine.

Tesnoba je seveda lahko različno intenzivna in čeprav je za pse vedno mučna, je lahko tudi nevarna. Agresija je ena od možnih posledic intenzivne tesnobe, ki lahko predstavlja resnično tveganje za varuško in druge živali, s katerimi bi lahko vaš pes prišel v stik, ko vas ni v bližini.

Da bi svojega psa pripravili na čas, ko bo s sprehajalcem psov ali varuško, je bistveno, da svojega psa začnete družiti z drugimi ljudmi in živalmi že v mladosti. Poleg tega pa upoštevajte še naslednje tri nasvete:

1. Naučite psa osnovnih ukazov poslušnosti

Osnovni ukazi, kot so “sedi”, “počakaj” in “pridi”, so ključnega pomena za vzpostavitev dobrega odnosa s psom. Ti osnovni ukazi tudi varuhu hišnih ljubljenčkov olajšajo varovanje in nadzor vašega psa, ko vas ni.

2. Preživite nekaj časa stran od psa

Čeprav bi bilo lepo, če bi svoje pasje prijatelje vzeli s seboj povsod, to ni vedno mogoče. Občutljivost psa na vašo odsotnost je ključnega pomena za zagotovitev, da bo vse v redu, ko vas ne bo ob njem. To lahko storite tako, da kratek čas preživite zunaj doma, medtem ko je vaš pes z vašim prijateljem ali družinskim članom, ki mu zaupate. Ko se vaš pes tega navadi, lahko podaljšate čas, ko ste odsotni. Tako bodo občutili manj tesnobe, ko jih boste pustili same ali z varuško.

3. Psu predstavite varuško pred prvim varstvom

Eden najlažjih načinov za pripravo psa na novo osebo v njegovem življenju je, da mu predstavite varuško pred načrtovanim datumom varstva. Dvajsetminutno srečanje in pozdrav, morda v obliki sprehoda po pasjem parku, lahko vašemu psu pomaga, da spozna varuško.

Kako ukrepati, če se pes in varuška ne ujameta?

Če vaša varuška kljub vašim pripravam ne more skrbeti za vašega psa, je najboljša možnost, da poiščete drugega ponudnika storitev. V primeru, da varuška ali sprehajalec psa izpostavi resne vedenjske težave, kot je agresija, potem pa razmislite o strokovni pomoči za psa.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov lahko svojemu hišnemu ljubljenčku zagotovite veliko boljšo izkušnjo, sebi kot lastniku pa večjo brezskrbnost.

 

Vir: Continental Kennel Club

error: Kopiranje teksta ni mogoče.