Pes je najbolj učinkovit čuvaj v hiši, ne na verigi

25. avgusta, 2019
Shutterstock.com
Pomemben razlog, da so naši davni predniki udomačili psa, so bile njegove čuvajske lastnosti. Z laježem je namreč opozoril na približevanje nevarnih divjih živali, tujih ljudi …

… in če je bilo treba, je nepovabljene pregnal tudi z napadom. Še danes mnogi, ki imajo pse na verigah ali kletkah svoje početje razlagajo z dejstvom, da gre za psa čuvaja. A strokovnjaki, ki se ukvarjajo z varnostjo, odsvetujejo uporabo psov za čuvanje v ograjenih prostorih, pesjaku ali na verigi.

Takšen način čuvanja namreč ni učinkovit, saj namreč lahko nepridipravi s sodobnimi sredstvi psa začasno onemogočijo ali pa ga celo pokončajo.

Pes bo naše imetje najbolj učinkovito varoval, če ga bomo imeli v hiši oz. v prostoru. Ko namreč vlomilci in drugi nepridipravi izbirajo kraj svojega kriminalnega dejanja, se izognejo hišam oz. objektov, ki imajo psa v notranjosti. Ne glede na njegovo velikost ali pasmo, pes bo v vsakem primeru pričel lajati in opozarjati na nevarnost. Ponavadi že tedaj, ko se bodo vlomilci objektu šele približevali.

Pes v hiši je izvrstno preventivno sredstvo, je pa na tem mestu treba poudariti, da obstajajo tudi psi, ki sploh niso čuvaji in ki bi vlomilce prijazno pozdravili kot kakšnega starega prijatelja. Če je vaš namen imeti psa, ki bi tudi opravljal čuvajsko vlogo, je torej dobro o izbiri razmisliti že pred nakupom.