Psi delajo posebne ”face” takrat, ko jih gledamo

Psi znajo delati različne izraze na obrazu. Raziskave kažejo, da so še posebej inovativni pri tem takrat, ko jih človek gleda v oči.

Da bi bolje razumeli, kako psi uporabljajo svoje izraze, je Juliane Kaminski, psihologinja in vodja ene izmed raziskav na univerzi v Portsmouthu, preučila, kako 24 družinskih psov reagira na 4 različne scenarije.

Študija se je osredotočila predvsem na ”žalostni obrazek mladička” (t.i. sad puppy face), ki so ga psi, eni bolj, drugi manj, sposobni oponašati. Gre za izraz z dvignjenimi obrvmi, kjer oči delujejo večje.

Vsakega psa so posebej vodili v tiho sobo in ga postavili nekaj metrov stran od popolnega tujca in ga postavili v 4 situacije. Človek je gledal psa in v rokah držal priboljšek; človek je gledal psa praznih rok; človek je bil obrnjen stran od psa in v rokah je držal priboljšek; človek je bil praznih rok, obrnjen proč od psa. Dogajanje so posneli in natančno opazovanje je dokazalo, da imajo psi mnogo bolj izrazni obraz takrat, ko jih ljudje gledamo.

Manipulacija ali prikupna komunikacija?