Življenje s psom

Psi dobro vedo, kdaj smo žalostni

Vsak pasji skrbnik, ki je vzpostavil s svojim psom pristen odnos, ve, da ga pes čuti. Za to ne potrebujemo znanstvene študije, a prav ena izmed njih je pred nedavnim pasjo empatijo tudi potrdila.

Nedavno so na Johns Hopkins University izvedli prvo študijo, ki je proučevala pasjo empatijo. To so raziskovali na način, da so bili znanstveniki ‘ujeti v pasti’, ki se je nahajala za vrati. Psom na drugi strani vrat so znanstveniki izmenično najprej brundali pesem Sveti, sveti zvezdica, nato pa je to brundanje zamenjal jok.

Psi so kar trikrat hitreje uspeli priti na ‘kraj zločina’ tedaj, ko so znanstveniki jokali in klicali na pomoč. Raven stresa se je pri psih močno povečala, ko so zaslišali človeški jok in stisko.

 

 

Nekaj izmed psov pa je v situaciji pokazalo precej človeški odziv – ob stiski človeka so otrpnili, njihova raven stresa je bila tako visoka, da niso bili zmožni pomagati.

Še en zanimiv primer pasje empatije pa je odmeval nedavno, ko je na letališču psička pasme corgi kar naenkrat zapustila svojo lastnico. Ta jo je nekaj minut kasneje našla ob moškem, za katerega se je izkazalo, da mu je ravno tisto noč umrl pes.